Menu se načítá

Přednášky velikánů přírodních věd na půdě GVP

Otmar Beneš

25. dubna 2011
Naše elitní gymnázium zažilo vskutku „týden velikánů“, neboť nás návštěvou potěšili hned dvě významné osobnosti naší vědecké scény - Prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc. a Ing. Dana Drábová, Ph.D.

Nositelé těchto tituly přetížených jmen přišli sice minulý týden, přípravy začaly ale již předchozí pátek, kdy se do studovny v místnosti č. 112 natěsnalo židlí a lavic pro 155 lidí, což nejen podtrhlo zájem o tyto přednášky, ale také prověřilo statiku budovy GVP.

Prof. Václav Pačes hovořil v pondělí 18. dubna o vzniku a vývoji života na Zemi. Studenti se při přednášce chovali vzorně a téměř ani nehlesli, což bylo jistě způsobeno dozorem prof. Vondráčkové, která potírala jakékoli náznaky rebelie v podobě šuškání či přesedání z místa na místo. Řeč byla hlavně o původu a vzniku DNA, o jejím obsahu a možnostech, jakými se dostala na planetu Zemi a započala zde vývoj života. Přednáška byla sice odborná, i tak ale zaujala ucho v tomto oboru méně zběhlých studentů.

Prof. Dana Drábová nám ve středu přišla objasnit téma jaderné energetiky. Z jejích slov bylo nanejvýše jasné, že veřejné mínění se k této problematice staví se zbytečnými předsudky a neznalostí, která měla ze strany pracovníků na katastrofy v elektrárnách větší vliv, než samotná štěpná reakce. Dále jsme se také dozvěděli fakta o katastrofách v Černobylu a Fukušimě, které se do historie jádra zapsali asi nejtučnějším písmem. I zde se studenti chovali příkladně a s respektem.

U obou přednášek byl prostor pro otázky, který byl vrchovatě využit. Přikládám fotografie pana školníka, který byl obou přednášek přítomen.

Komentáře

Ve složce "S:\prednasky" školního serveru naleznete celkem kvalitní videozáznamy obou přednášek ve formátu wmv. Vzhledem k velikosti souborů (přes 1,5GB) je opravdu nelze doporučit ke stahování internetem. Lze si je však pustit ve škole, uložit na flešku nebo přenosný disk, vypálit na DVD nebo si můžete od prof. Vondráčkové půjčit již vypálené DVD s tímto záznamem.

Děkuji Otmare za milý článek. Zároveň zvu všechny zájemce na Exkurzi pořádanou školou ve dnech 24. - 30. 9. 2011 ve Švýcarsku, kde navštívíme m.j. CERN v Ženevě. Více informací a přihlášky v kab. 213. Neváhejte !!!

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem