Menu se načítá

Myslíme si, že by naše škola měla vyhrát, protože...

Tomáš Nováček

14. března 2012
"Bude to lehký. Prostě tam přijdeš, něco řekneš a hotovo..." přesvědčovaly mě spolužačky, když jsem se vzpouzel a nechtěl si svůj volný čas zaplňovat něčím, co díky názvu Cestou do parlamentu zavánělo až moc politikou. Ale má mysl nakonec neodolala silným argumentům typu: "Tomáši, dělej!" a tak jsem se také přihlásil. To jsem ale zdaleka netušil, do čeho se pouštím...

Úmorné dopoledne ve škole, následované úmorným odpolednem (jak jinak) také ve škole, kde jsem byl nucen vymýšlet pro a proti na tvrzení jako "Vyrovnaný státní rozpočet by měl být uzákoněn" nebo "Skupina bratří Mašínů by měla být rehabilitována", byla velká rána na (nejen)mojí psychiku. Témata, o kterých jsem věděl asi tolik jako o esterifikaci karboxylových kyselin, mě ale překvapivě začala zajímat. Z naší skupiny, která už takhle byla méně početná než bylo obvyklé v předchozích letech, odpadávala jedna debatní duše za druhou, až jsme se museli na poslední chvíli přiklonit k nouzovým řešením a nabírat, kde se dalo, abychom získali potřebný počet deseti lidí.

Nakonec většinový podíl akcií naší debatní firmy získala 3.E (jmenovitě studenti Zuzana Prokopová, Marijana Šutová, Karolína Antošová, Nguyen Kieu Hanh, Petr Schwank, Štěpán Frank a Tomáš Nováček), ale tento fakt ještě více vyzdvihuje osamělé hrdiny Marka Kroufka a Jakuba Hajného z 3.F a Martina Jílka z 5.C.

Další těžkou překážkou, která nám skoro způsobila újmy na zdraví díky našemu přesvědčení, že o víkendu se odpočívá od školy, bylo to, že jsme museli v neděli od brzkých ranních hodin až do pozdního odpoledne sedět ve škole a pilně si procházet všechna témata. Před trudomyslností a hladem nás zachránil náš všudypřítomný mentor a vůdce, pan profesor Matěj Král, který nechal dovézt pizzu, a ukončení dne v restauraci. Velkou pomocí nám také byli absolventi Filip Běhal a Šimon Srp, kteří nám pomáhali zorientovat se v obtížným politických tématech a odtrhávali nás od sebe, když jsme se dohadovali na téma "Prostituce by měla být legalizována." Když sečteme všechny hodiny příprav, vynásobíme je tím, že jsme elitní gymnázium, a vydělíme nervozitou většiny z nás, bylo nám hned od začátku jasné, že domů odejdeme hned po prvním kole. V souboji se dvěma pražskými školami jsme si dle našeho názoru nevedli moc dobře, ale byli tu i tací, kteří podkopávali morálku ostatních a obávali se, že i přesto postoupíme.

Jak jsme tedy byli překvapení, když porotci vyhlásili náš tým jako účastníka druhého kola. Sebrali jsme všechnu naší mužnost (dámy prosím o odpuštění) a hrdě se vydali do dalších debat. To, že jsme úspěšně zdolali i toto kolo a postoupili do finále, nám opět o něco zvedlo chuť do soutěžení a lačnost po výhře.

Nejzářnější okamžik celé soutěže byl ve chvíli, kdy náš tým takzvaně vykopával (tedy měl v debatě první slovo) a na větu "My si myslíme, že vyrovnaný státní rozpočet by měl být uzákoněn, abychom měli vyrovnaný státní rozpočet," neměl protější tým co odpovědět. Během několika sekund jejich mlčení jsem úplně cítil, jak naše hvězda stoupá. Důkazem toho byla i slova jedné z přihlížejících studentek z jiné školy, která mi před vyhlášením výsledků řekla: "Tak pokud to VY nevyhrajete, tak už fakt nevim..."

Naštěstí ji porotci nenechali v nevědomosti, neboť na listině výherců se opravdu jméno Gymnázia Na Vítězné pláni objevilo na prvním místě. Zuzana Prokopová dokonce získala jako jedna ze tří studentů ocenění nejlepší debatérky soutěže. Gratulujeme!
Tým postupuje do celostátního kola, které bude probíhat v červnu, a v průběhu příštího školního roku získal právo připravit si veřejnou debatu na jakékoliv téma, a to nejen tak s někým, ale dokonce s českými politiky, kteří na vybrané téma (doufejme) budou mít co říci.

Cestou do parlamentu je rozhodně dobrou a zajímavou zkušeností pro každého studenta, jednak pomáhá zvládat nástrahy debat, i těch se kterými se setkáváte v každodenním životě, ale také se dozvíte mnoho zajímavého o problémech, které netrápí jen politiky, ale často i běžné občany.

Komentáře

@MK: Ano, to je pochopitelně ještě lepší ^.^

Velká gratulace za obnovení reputace GVP!! :)

Není nad to naprosto vykolejit soupeře a sledovat bezradnost v jeho tváři ;)

To jsem ráda, že jste vyhráli! Gratuluju!!! Vloni nám vítězství uteklo jen o kousek, vyhráli jsme Malé finále a jeden z nás nejlepšího debatéra:) Není lehké odhodlat se k soutěži tohohle typu - víkendové tréninky... :-P Ale stojí to za to. Není nad kvalitní dynamickou debatu s předchozí propracovanou přípravou.

mám pocit, že se vyjadřovali v tom duchu, že to zveřejněno nebude...

Myslím, že to natáčeli. Ale nevím, zdali bude záznam k dispozici, nebo je jen pro potřeby Agory.

Krásně napsané, krásně vyhrané! Gratuluji!

Jste dobří! Mrzí mě, že jsem vás neviděla v akci... Neexistuje z debatního klání nějaký videozáznam?

Obrovská gratulace :)

Aneb, jak jsme zas ukázali, že GVP se nejmenuje Vítězná pro nic, za nic. :) Ještě jednou děkuji panu profesorovi a klukům za trénink.

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem