Menu se načítá

Filmový festival se blíží!

Matěj Král

5. prosince 2017
Již brzy, v pátek 8. 12. od 16.00 do 24.00, proběhne na našem gymnáziu tradiční festival dokumentárních filmů. Všechny studenty, absolventy a pedagogy na něj srdečně zveme! Poukázky na občerstvení (zároveň sloužící jako vstupenka na celou akci) jsou v prodeji za 50 Kč, a to vždy o velké přestávce na chodbě ve druhém patře u automatů nebo kdykoliv u Matěje Krále nebo Petry Kinclové. Účastníky čekají filmy o zajímavých tématech, např. o dospívání v době, kdy děti tráví většinu času online, o kyberšikaně, o chudobě v současném rozvinutém světě, o lidsko-právních důsledcích výroby mobilů nebo počítačů či o módní návrhářce tvořící z šatů, které by jinak skončili na skládce. V neposlední řadě pak po projekcích můžete diskutovat se zajímavými a vzácnými hosty: expertkou na kybernetickou bezpečnost, znalcem šikany a kyberšikany, novinářkou a humanitární pracovnicí se zkušeností z Konga, expertem na recyklaci elektroniky nebo designéry ze sdružení Trash Made, kteří navrhují šperky a doplňky z recyklovaných materiálů. Kompletní program najdete v článku. Neváhejte a přijďte!

 V první sekci budou promítány tyto filmy:

- od 16.00 Děti online
Zachymu je teprve dvanáct, jeho YouTube kanál má přes sto dvacet tisíc odběratelů a nespecifikovaný počet „haterů“. Jeho máma to akceptuje, a dokonce s ním občas vystupuje, zato Lukášův (Zachyho) otec by byl raději, kdyby po něm syn zdědil lásku k přírodě. Táta třináctiletého Oskara zase nesnáší, když přijde večer z práce a nepozná, zda je syn doma, nebo ne. Oskar je totiž zavřený v pokoji a hraje počítačové hry. Starosti má i maminka Nikoly. Ta v patnácti naletěla klukovi, který zneužil na sociálních sítích více než padesát dívek. Dokument na portrétech tří mladých protagonistů ukazuje, jaké je dospívání dětí v době, kdy většinu času tráví online.
Host: Věra Mikušová, absolventka Policejní akademie, která se zabývá kybernetickou bezpečností.

- od 18.00 Asociální síť
Trolling či trollování jsou výrazy, které do slovníků zavála až éra internetu. Označují nekalou aktivitu účastníků on-line diskusí, ve kterých uráží, pomlouvají a dalšími způsoby verbálně napadají ostatní uživatele. S trollingem má bohaté zkušenosti i moderátor britské radiostanice BBC Richard Bacon. „Jeho“ troll ho na sociálních sítích pronásleduje více než dva roky. Tvrdě napadá i jeho rodinu, včetně malého syna. Dá se proti on-line útokům v anonymním prostředí internetu bránit? Bacon jde investigativně po stopách kyberšikany, která se v posledních letech rozmáhá ve Velké Británii jako epidemie, a zjišťuje, že motivací trollů je často bezohledná zábava, ale i odplata za vlastní křivdy. Častým terčem trollů se tak stávají například stránky věnované památce tragicky zemřelých dětí. Nejničivější důsledky má trolling pro zranitelnou psychiku dospívajících, jediná on-line přestřelka může vést až k sebevraždě. Film současně ukazuje, jak obtížné je proti obsesivním "haterům" shromáždit policejní důkazy a pravomocně je odsoudit.
Host: Jiří Maléř, speciální pedagog a lektor pro oblast školství a sociální sféru, který se na téma kyberšikany a šikany odborně zaměřuje

- od 20.00 Hrdá navzdory chudobě 
I v bohatém Nizozemsku žije spousta rodin na hranici chudoby. Dvanáctiletá Nicky ale dobře ví, že i s minimem peněz si lze uchovat hrdost. Její rodiče jsou sice bez práce a nemohou jí koupit, po čem zrovna touží. Ona si však vystačí s šaty ze second handu a obejde se i bez drahého mobilu. S bratrem chodí každý týden do potravinové banky pro jídlo zdarma a nestydí se za to. A když jí ve škole často nadávají do vandráků, postaví se jim čelem. Navzdory tomu, že toho moc nemá, obdarovává svými věcmi ještě chudší děti a tímto aktivním přístupem si i u těch největších posměváčků zjednává respekt.
Host je v jednání.


- od 22.00 Šmejdi 
Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí; zvrácenost, která se stává normou. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácejí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni. Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů, přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby.

 

Ve druhé sekci budeme promítat:


- od 16.00 Zemřít pro design
Současná společnost je stále více závislá na elektronice. Ročně se prodají miliony nových modelů smartphonů, tabletů a notebooků, přitom jejich výroba je silně toxická. Dělníci jsou kvůli agresivní chemii neustále ohroženi, umírají na nové druhy rakoviny a často se jim rodí postižené děti. Navzdory tomu se výrobci snaží tyto informace zatajit, maří soudní procesy a místo hledání řešení se zabývají praktikami, nutícími zákazníky kupovat další výrobky. To způsobuje velký nárůst elektronického odpadu, který nelze bezpečně zlikvidovat. Investigativní snímek rozkrývá problém globálních rozměrů, který může mít fatální následky, jak pro životní prostředí, tak zdraví nás všech.
Host: Miloš Polák, projektový manažer ze společnosti Retela, která zajišťuje plnění povinností výrobců a dovozců elektrozařízení, přenosných baterií a solárních panelů.

- od 18.00 Krev v mobilech
Napadlo vás někdy, že se ve vašem mobilu mohou skrývat vzácné minerály „potřísněné krví“ obětí války v Kongu? A že každým zavoláním nepřímo podporujete největší válečný konflikt od doby druhé světové války, kterému za posledních patnáct let padlo za oběť pět milionů lidí? Ne, to není žert – bez vzácných minerálů, jejichž drtivá většina pochází z ilegálních dolů v této zemi, by se totiž váš mobil neobešel. Dánský režisér Frank Piasecki Poulsen své pátrání začíná na Světovém mobilním kongresu v Barceloně. Šokován zjišťuje, že mu žádný z výrobců nemůže zaručit, že právě jeho mobily nemají s válkou o naleziště minerálů v Demokratické republice Kongo nic společného. Vypraví se proto na místo činu a po náročné cestě se dostává do jednoho z největších dolů v regionu v konžské Bisie. Dětská práce, prostituce nezletilých dívek, smrt zavalením a přestřelky mezi členy místních gangů jsou zde každodenní realitou. Stejně jako všudypřítomná korupce v celé Demokratické republice Kongo.
Host: Novinářka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová

- od 20.00 Co se nenosí
Upcyklace je čím dál rozšířenější metoda, která dokáže využít materiál z přebytečných výrobků k vytvoření produktu vyšší hodnoty. Své kolekce podle tohoto principu vytváří i estonská módní návrhářka Reet Ausová. Využívat textil, který by běžně skončil na skládce, podobně jako další tisíce tun oblečení, které se neprodalo nebo vyšlo z módy. Při pátrání ve stopách módního průmyslu, od obchodních řetězců až k asijským velkovýrobnám, si Reet ověřuje, jak je taková nadprodukce dlouhodobě neudržitelná, jak hazarduje se zdravím lidí a neúměrně plýtvá zdroji celé planety. Ambice Reety jsou proto opravdu vysoké: o nutnosti upcyklace chce přesvědčit vedení módních korporací. Je Reet bláhovým snílkem, nebo předznamenává novou éru módní produkce?
Host: Designéři ze sdružení Trash Made. Výrobky Trash Made jsou designové předměty s vlastním příběhem. Jsou
z materiálů a součástek, které už jednou byly použity a původně měly být zrecyklovány nebo trvale zničeny.


- od 22.00 Putinovy "Děti 404"
V roce 2013 přijalo Rusko zákon proti „propagaci homosexuality“ mezi mládeží. Mladí gayové a lesby se stali „chybou systému“ a jejich šikana získala posvěcení z nejvyšších míst. Internetová stránka Děti 404, kterou založila Elena Klimová, zveřejňuje vzkazy mladých lidí, kteří se kvůli své orientaci stávají oběťmi drsné šikany. Tvůrci filmu rozdali několika těmto teenagerům kamery, aby natočili, jak žijí. Autentické videodeníky prokládané rozhovory vytvářejí mrazivý obraz ruské současnosti. Zatímco Klimová je v Rusku perzekuována a tamní projekce filmu byly rozehnány policií, na festivalech v Evropě a USA si Putinovy „Děti 404“ vysloužily uznání.

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem