Menu se načítá

Významný úspěch jednočlenného týmu GVP ve FO

Milan Kvíz

2. února 2011
Co stojí za úspěchem GVP v jednom netradičním sportu?

Copak je to FO asi zač? Tajemná zkratka označuje ve světě velmi populární, avšak v České republice dosud jen málo rozšířenou adrenalinovou sportovní disciplínu – fyzikální olympiádu. Můžeme směle říci, že naše škola zde patří ke skutečným průkopníkům. Přitom tento sport nevyžaduje ani nákladné vybavení, ani drahé pronájmy sportovních hal. I na první ligu vám stačí výstroj za pár korun: kousek papíru, nějaká ta propisovačka a legendární kalkulačka MR 609.

Konkurence v nejvyšší pražské lize, takzvané kategorii A, byla letos zvlášť silná. Náš jednočlenný tým však při dlouhodobé přípravě neponechal nic náhodě a trénoval již od pozdního léta hlavně podle velmi drsné, ale osvědčené metody „Knihovnička Fyzikální olympiády“ (k metodě jen toto: zatím vyšlo pouhých 79 zhruba padesátistránkových svazků).

Díky kvalitní přípravě se náš tým hladce probojoval domácím kolem s velmi pěkným skóre 60 bodů, aniž prohrál souboj s byť jen jedinou ze sedmi úloh. Následovala pražská A kategorie na kultovní půdě MFF UK (to je pro nás fyzikální olympiádníky něco jako pro fanoušky Chelsea Stamford Bridge). Bylo to tvrdé, ale uhráli jsme, co se dalo. 22 bodů hovoří za vše. Pouze jediná ze čtyř úloh nás dostala na kolena. Čeká nás tedy republika. Vojtovi Cvrčkovi ze 6. B budeme držet palce 1. – 3. března 2011, kdy se v Olomouci utká s výkvětem české FO.

Závěrem: vybojovat úspěšně pražské kolo v kategorii A není žádný pseudoúspěch, ale opravdu kvalitní výsledek, protože úlohy v této kategorii jsou ostré, jak se ostatně můžete přesvědčit na stránkách FO, budete-li mít ovšem vůbec odvahu dočíst zadání do konce. O kvalitě soutěže svědčí i fakt, že řada vysokých škol přijímá úspěšné řešitele krajských kol kategorie A bez přijímacích zkoušek.
 

 

Komentáře

Přidávám se také k obdivovatelům skvělého článku. Opravdu velmi zajímavé a vtipné, jako ostatně všechny hodiny fyziky s panem profesorem Kvízem!

Přidávám se k paní profesorce a zároveň musím konstatovat, že hodiny s panem profesorem Kvízem jsou pro mě (navzdory tomu, že fyzika jde (mírně) mimo obzor mého zájmu) jedny z mála zajímavých hodin - netvrdím však, že jsou úplně jediné - kde mi/nám nejsou, dle mého názoru, podávány zcela (a nebo alespoň z části) rigidní a mrtvé informace. Na hodiny fyziky se pravidelně dozvídám věci, které se mě nějakým způsobem bezprostředně dotýkají a zajímají mě. (No a co, že se to leckdy netýká právě probírané látky!) Brilantní článek samozřejmě také chválím a opěvuji!

Vidíte vidíte, to máte z toho, že při hodinách fyziky děláte bugr a nevnímáte se zatajeným dechem všechny ty perly, které Milan Kvíz dokáže rozdávat, když mu dáte trochu prostoru a dopřejete mu sluchu. Ti, kdo se nenechají otrávit neukázněnými spolužáky a vnímají výklad, bývají nezřídka odměněni klenotem formulačním i myšlenkovým. Na toho, kdo dává pozor, vykoukne za příkladem z mechaniky Ferda Mravenec v doprovodu Rychlých šípů a s pohybovou úlohou se k němu sveze moudrá myšlenka Halíkova nebo Sokratova. Vnímejte ty, kdo vám mají co dát i mimo vymezené koleje švp. To se vám v životě neztratí :)

Vojtovi gratuluju a nad článkem jsem se upřímmně zasmála,netušila jsem, že fyzikové jsou ta zdatní tvůrci :-)

Nemohl by si kolega Kvíz otevřít seminář kreativního psaní? Já bych se přihlásil:)

velka gratulace Vojtovi :-) a ten clanek je luxusni :D

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem