Menu se načítá

Výměna Praha/Penzberg 2024

Urbanová Marta

11. května 2024

Ve dnech 20.4. - 26.4. 2024 probíhal na naší škole výměnný program určený pro 4.ročník šestiletého gymnázia. Studenti z našeho partnerského gymnázia v bavorském Penzbergu zavítali do Prahy již potřetí.

Celý týden se nesl ve znamení bohatého programu, dobré nálady a nových přátelství. Kromě zážitků z Prahy (viz níže) si čeští i němečtí studenti odnášejí hezké vzpomínky na výlet do Nové Role a Karlových Varů.

Zde je několik střípků z Prahy:

První setkání

V sobotu 20. dubna se na pražském hlavním nádraží poprvé setkali studenti naší školy účastnící se výměnného pobytu Praha-Penzberg 2024 a jejich partneři z Penzbergu. Čeští studenti srdečně přivítali své německé kamarády. Poté si němečtí studenti museli zařídit jízdenky na MHD, s čímž jim čeští partneři pomohli. Následně se každý student se svým partnerem vydal za poznáváním Prahy dle svého gusta. (Maru)

Den v rodinách

Samozřejmě každý dělal během Familientagu něco jiného, proto nemohu zachytit vše, co se během dne dělo u každého účastníka, jelikož celý den byl naprosto v režii studentů. Já jsem se rozhodl ukázat mému austausch partnerovi Prahu. Sešel jsem se tedy s několika dalšími účastníky zájezdu a provedl Němce přes Letnou okolo Rudolfina, Tančícího domu, přes náplavku až na Vyšehrad. Když jsme se dostatečně pokochali výhledem z Vyšehradu, vydali jsem se každý zpět domů, kde nás čekala chutná večeře. (Franta)

Den v rodinách

V rámci našeho vlastního programu jsme navštívili botanickou zahradu v Troji. Nejvíce se nám líbil tropický skleník, kde jsme mohli pozorovat nejen rostliny z deštného pralesa, ale také mnoho pestrobarevných motýlů. Ve venkovní části zahrady nás zaujala rozkvetlá pivoňková louka a rašeliniště. Z botanické zahrady jsme také měli krásný výhled na celou Prahu. (Kája)

Jazyková animace

V pondělí 22. dubna jsme se po provedení našich německých kamarádů školou rozdělili na dvě poloviny a zúčastnili jsme se stmelovacího programu. Animátorka mluvila česky i německy. Příklad aktivit, které jsme dělali, bylo třeba malba portrétů lidí sedících naproti nám. A aby to nebylo nudné, střídali jsme se o modely a kladli jsme otázky, na ně model odpověděl a odpověď jsme také zakreslili. (Sara)

Večerní procházka Prahou

Průvodce ve slušivém kostýmu nás prováděl Starým městem a vyprávěl přitom velmi poutavé a tajuplné příběhy ze staré Prahy. Procházka byla velmi příjemná a zábavná. (Marta)

Pražský hrad

V úterý nás čekala návštěva Pražského hradu. Prohlídku jsme všichni vyslechli v německém jazyce, ale i přesto byla velice zajímavá. Viděli jsme katedrálu sv. Víta, Starý královský palác, baziliku sv. Jiří. Jako poslední jsme si prošli známou Zlatou uličku, plnou obchůdků a výstav. Po prohlídce jsme zamířili na Petřín. (Kuba)

Petřín

Na Petřín jsme zamířili z Pražského hradu. Vyšli jsme na kopec a učitelé nám dali rozchod. Jako první atrakci jsme zvolili rozhlednu. Na tento den nám vyšlo krásné počasí, takže z rozhledny byla vidět celá Praha. No a pak jsme slezli a sjeli zubačkou na Újezd. (Ondra)

Zoo

Poslední den jsme po obědě navštívili Zoo Praha. Díky počasí a načasování jsme byli skoro jedinými návštěvníky, čehož jsme plně využili. Prohlédli jsme si nejen nové voliéry pro papoušky, ale některé skupinky byli úspěšné i v hledání výběhu kapybar vodních. Projeli jsme se také lanovkou, kterou si naši němečtí kamarádi značně užili. Největším zážitkem návštěvy ovšem bylo nové gorilí mládě Duni, které se spokojeně vozilo na mámině hřbetě. (Erika)

Divadlo

Poslední společný den jsme se večer sešli v Braníku a náš poslední společný večer jsme strávili v divadle Bravo. Zúčastnili jsme se představení s názvem „Žena, růže, píseň, kost“. Jednalo se o příběhové akrobatické představení s podtitulem “O ženských vzorech”. Každá z aktérek (akrobatek) v průběhu inscenace vypráví o tom, co jí inspiruje, s čím se musí vypořádávat, co obdivuje a co jí pomáhat v životě fungovat. Myslím, že jsme si všichni představení moc užili. (Max)

Poslední setkání

V pátek jsme se znovu všichni sešli na Hlavním nádraží, tentokrát jsme však neměli své německé protějšky přivítat, ale rozloučit se s nimi. Před příjezdem vlaku jsme měli ještě čas na rozmluvu se svými přáteli o tom, co plánují dělat doma, jaké byly jejich zážitky a mnoho dalšího. Tyto konverzace byly utnuty příjezdem vlaku, jenž měl Němce odvést domů do Penzbergu. Naposledy jsme se s nimi rozloučili a popřáli jim šťastnou cestu. Naši přátelé naložili zavazadla do vlaku a až do odjezdu vlaku docházelo k oboustrannému mávání skrz prakticky neprůhledná okna lokomotivy. (Ivan)

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem