Menu se načítá

Německo a Nizozemsko

Vladimír Hořký

28. listopadu 2019
Na konci září jsme byli na fyzikální exkurzi v Německu a Holandsku. Někteří se právě vrátili z cyklisťáku, někteří z Ameriky. Ani jet lag, ani bolavé nohy nám ale nemohly zabránit v tom, abychom si to užili!

První den si přišli na své hlavně milovníci dopravních prostředků.

Nejprve jsme zastavili v Automobilovém a technickém muzeu v Sinsheimu. Ve dvou halách jsme si prohlédli Ferrari, formule a tanky. To vše ale nakonec zastínila expozice na střeše. Tam se totiž ve vzduchu vznášela letadla Concorde F-BVFB a Tupolev TU-144. Dvě nadzvuková dopravní letadla, jedno britsko-francouzské, druhé ruské. Výsledky snahy dvou soupeřících konstrukčních týmů. Do obou letadel se dalo vystoupat po schodech a prohlédnout si celý vnitřek včetně kokpitu. No, a pokud vám to bylo málo, sjeli jste klouzačkou dolů. A pak znovu?

Pak jsme pokračovali do dalšího technického muzea, tentokrát do Speyeru. I tady jsme se nenudili. Asi největší (doslova) atrakcí byl 80 tunový raketoplán BURAN. Kdo nestrávil celý čas zkoumáním jeho útrob, měl šanci třeba vyzkoušet si, jaké to je být v ponorce. A komu už stroje stačily v Sinsheimu, mohl obdivovat muzeum kuriozit 19. a 20. století. Zejména tedy samohrající klavír. Ve Speyeru také byla nádherná katedrála, na kterou nás kromě paní profesorky nalákal i model v muzeu.

Den jsme zakončili prohlídkou Heidelbergu. Prohlédli jsme si univerzitu, šifrovali básničky ze zdí studentského vězení a odhodlanější z nás dokonce vystoupali na hrad, který se tyčil nad městem.

Hlavní bod programu, a pro mě také velmi milé překvapení, byla prohlídka urychlovače částic v GSI. (Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung v Darmstadtu, https://www.gsi.de) Po úvodní prezentaci jsme se rozdělili na dvě skupinky a vyrazili na prohlídku. Byli jsme opravdu hodně blízko špičkové technologii na celosvětovém měřítku. Byli jsme v místech, kde se dělají experimenty a objevy v moderní fyzice. To vše pod vedením studentů Frankfurtské univerzity, kteří ochotně odpovídali na dotazy - no prostě super. Neptejte se mě, jak to vím, ale některým z nás se možná i zastesklo, že neděláme fyziku.

V roce 2025 se podle plánu dostaví FAIR - ústav pro výzkum antiprotonů a iontů a pokud se v té době objeví nabídka jet se tam se školou podívat, tak jeďte!

Ani "humaniťáci" se, ale nenudili. Ve Frankfurtu jsme navštívili dům J. W. Goetha. Návštívili obrovské Rijks muzeum a obdivovali slavnou Rembrandtovu Noční hlídku. Zažili jsme drsnou atmosféru domu Anny Frankové a někteří z nás i romantiku z románu Hvězdy nám nepřály. Poznali jsme přírodu, která je placatá a u moře - tedy protkaná mlýny, přístavy a kanály.

Několik hezkých chvil jsme také zažili v Amsterdamu. Tohle město ale prostě musíte poznat sami a tak vám tu nechám jen malý tip. Navštivte městskou knihovnu kousek od hlavního nádraží. Na střeše je tam krásná vyhlídka.

V dobré náladě jsme dorazili domů a někteří z nás si ještě pořád chovají vzpomínky v lednici v podobě výborných sýrů.

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem