Menu se načítá

Lezci z Pláně deklasovali zbytek Prahy

Martin Šmíd

29. května 2015
V rámci celopražského kola POPRASKu v boulderingu, které se uskutečnilo tuto středu v BoulderBaru v Holešovicích, nenechali naši lezci nikoho na pochybách, kdo že je tu králem. Až drtivá dominance se projevila především v kategorii dívek, kde naše čtyřčlenné družstvo získalo nejen zlatou medaili v soutěži družstev, ale zároveň obsadilo i všechna pódiová umístění.

 Pro zlato si suveréně dolezla naše lezecká star Anička Vavříková z 5.A, která všech šest připravených boulderů dolezla až do topu a pět z nich dokonce hned na první pokus! Tomuto výkonu se přiblížily jen dvě další závodnice z celého startovního pole. Tou první byla nakonec stříbrná Káťa Hujová ze 4.E, která rovněž pokořila všechny připravené bouldery, ovšem potřebovala na to více pokusů. Především traverz po zelených oblinách nakreslil na jejím čele nejednu vrásku. Třetí do party byl pak benjamínek našeho týmu - Jindřiška Semerádová ze 3.A, která až do samotného závěru bojovala o stříbro, ale poslední top se jí nevydařil a tak za 5 dolezených boulderů a jednu zónu brala bronz. Aby byla nadvláda našeho týmu absolutní, na čtvrtém místě se umístila stále se lepšící Klára Galuščáková z 1.E.

Ve startovním poli chlapců byla konkurence přeci jen o poznání větší a kluci si nedarovali zadarmo vůbec nic. Hned v samém úvodu se vykrystalizovala pětice mimořádně silných lezců, kteří si to rozdali o zlato. Z toho dva naši. Čtyři lehčí (nikoli však lehké) bouldery pustili celou pětici závodníků a bylo zřejmé, že to bude drama až do konce, a že rozhodovat budou maličkosti. V pátém, střechovitě převislém boulderu po oblinách a lištách trochu smolně neuspěl Čenda Bacík ze 4.E, což ho stálo medaili. Skončil nakonec na báječném čtvrtém místě. Ve hře o zlato už je tedy jen Jurka Kováčik ze 3.F. Střechu prolétne na druhý pokus a má tepová frekvence stoupá. Poslední linie po neberoucích oblinách je ale nehorázně těžká! Jurka nastupuje a zónu dává na první pokus - to vypadá dobře. Jenže na stiskáči nedokáže přebrat a padá. Úplně stejně si vede i konkurence, která vyhučí v tom samém kroku. Jenže Jurka v tom vypadá tak dobře - uvolněné tahy, jisté kroky a pak zase ten zatracený stiskáč. A další a další pády na tom samém místě. Hlaví konkurent už se v boulderu ani nehne a je tedy zřejmé, že pokud se Jurkovi povede dolézt do topu, vyhraje. Půl minuty před vypršením časového limitu nastupuje do závěrečného pokusu, jinak poskládá nohy, klíčový stisk chytá na spoďák a v nádherném kroku tuhle pasáž jako jediný překonává. Další krok, pět vteřin do konce, další, tři vteřiny, Jurka stěnou doslova běží, další krok, vteřina, zoufalý skok do topového chytu doprovodil výkřik konééééc a oba jsme věděli, že už případný přelez nemůže být uznán. To snad néééé!!! Stačilo pár vteřin a bylo z toho přesvědčivé zlato. Takhle nás čekala půlhodinka napětí a nejsmolnější ztráta zlaté medaile o jediný pokus na zónu (nejmenší možný rozdíl, jaký mezi závodníky může být). Přesto je Jurkovo stříbro obrovským úspěchem. Vysokou lezeckou kvalitu však ukázali i zbývající dva borci - šestý Michael Bryan ze 3.E a devátý Marek Baše z 5.A. I díky nim slavilo GVP suverénní zlato v soutěži družstev chlapců a jedním dechem nutno dodat, že hořkost porážky ještě nikdy žádné lezecké družstvo GVP neochutnalo! Asi holt slušný oddíl :-) 

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem