Menu se načítá

Harry Potter, ovce a zdvořilost - aneb GVP v Anglii

Adam Bém

3. prosince 2013
Harry Potter, ovce a zdvořilost? Pokud si pod tím nedokážete nic představit, tak si zkuste přečíst mé postřehy z velmi vydařeného loňského zájezdu do Anglie.

Dne 20.6 2013 se v odpoledních hodinách třídy 2.A a 2.B konečně dočkaly dlouho očekáváného výletu do Anglie, kterým nás provázeli paní profesorka Hašková a Kozderková a pan profesor Fajfr. Čekala nás dlouhá cesta autobusem přes Německo, Belgii a Francii, kterou si nakonec všichni bez problémů užili. Pozdě večer jsme z Francie vypluli trajektem do Velké Británie. I přes černočernou tmu, díky které nebylo téměř nic vidět, stáli všichni na zádi a vychutnávali si silný vítr a charakteristickou mořskou vůni. Brzy ráno jsme dorazili do Anglie.

Jako první nás rozespalé uvítalo historické město York, kde jsme navštívili největší gotickou katedrálu v Anglii - York Minster a mohutné městské hradby. Měli jsme zde chvíli rozchod a moc se nám všem líbilo, jak zde bylo čisto. Žádné papírky od bonbónů, žádné dopité lahve na ulicích, zkrátka čisto – byl zde pravidelně udržovaný pořádek. Za zmínku také stojí pověstná zdvořilost Angličanů, se kterou jsme se setkávali na každém kroku. Odpoledne si nás vyzvedly naše budoucí hostitelské rodiny. Všichni pociťovali určitou nervozitu, nakonec se však ukázalo, že naše obavy byly plané. S mými spolužáky jsem se dostal do velmi sympatické rodiny a po vydařené večeři jsme unavení rádi skočili do postelí.

Další den jsme se plni očekávání vydali do Goathlandu, což je starobylé nádraží, kde se natáčel známý příjezd Harryho Pottera do Bradavic. Všem nám v hlavě hrála ta věhlasná a tajemná hudba z Harryho Pottera. Potom jsme si udělali krásnou procházku po tamější specifické krajině plné ovcí. Naštěstí na ně nikdo z naší skupiny nebyl alergický, jelikož kdyby byl, tak by to pro něho byla nejspíš stezka odvahy a utrpení a ne krásná procházka. Ke konci dne nás ohromily bílé křídové útesy a velký maják.

V dalších dnech jsme navštívili plno romantických míst se zajímavými přírodními úkazy a také překrásný zámek Castle Howard s přepychovým interiérem. Poslední večer si pro nás naše hostitelské rodiny připravily kromě velké večeře i zajímavý program. Byla to naše poslední noc s nimi a tak jsme si večer příjemně užili. Nadcházející ráno jsme se po rozloučení s rodinami vydali na cestu do národního parku Lake District, kde nás nadchla procházka podél jezera Windermere. Večer jsme přenocovali v hotelu a těšili se do Londýna, který nás následující den uvítal krásným počasím.

Nejprve jsme se prošli podél budov Parlamentu a Westminster Abbey a při této příležitosti nemohli opominout symbol Británie - Big Ben. Dále jsme pokračovali Downing Street kolem známého čísla 10 a poté jsme měli rozchod, při němž většina z nás nadšeně bloudila londýnským metrem s cílem dostat se na Oxford Street. Odpoledne jsme se vypravili na plavbu lodí, z jejíž paluby jsme měli možnost vidět mimo jiné i London Eye, jednu z nejvýraznějších dominant města a také impozantní Tower Bridge, který se v dobách své největší slávy otevíral pětkrát denně a mnohé další památky. Londýn je úchvatné město, na jehož prohlídku by bylo třeba mnoho hodin i dnů, byli jsme proto rádi, že jsme to nejdůležitější v našem čase stihli poznat.

Výlet utekl jako voda a nás čekala zpáteční cesta domů. Během několika předchozích dnů jsme viděli a poznali mnohé zajímavé památky i místa, která v nás zanechala hluboký dojem, a proto snad i za ostatní mohu říct, že se výlet velice povedl a rádi bychom se do Anglie zas někdy vrátili.

 

Komentáře

Adame, děkuji za milé připomenutí. Ráda na výlet vzpomínám.L.K.

Moc bych chtěl poděkovat Adamovi za krásné shrnutí našeho zájezdu. Je vidět, že si s tím dal práci. (y)

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem