Menu se načítá

GVP v USA 2015

Martin Malý

14. října 2015

Výlet do USA

Na výlet do USA se přihlásilo dvacet lidí z maturitních ročníků a jasně převažoval počet kluků, kteří se rozhodli na tuto akci přihlásit. Pan profesor Babiera a paní profesorka Hašková se stali našimi sympatickými spoluvýletníky a průvodci Novým světem. Většina z účastníků ještě nikdy v životě USA nenavštívili, a proto již několik týdnů před odjezdem panovala mezi námi nedočkavá nálada a zvědavost.

Cesta na JFK letiště v New Yorku a poté přes Washington do Norfolku trvala dohromady něco přes 30 hodin. Po příjezdu do domu dvou přátel pana profesora Babiery se všichni pomalu ubytovali, holky v blízkém hostelu a kluci v tomto bytě. Poté jsme všichni vyrazili na asi tři čtvrtě hodiny vzdálenou Virginia Beach, kde jsme strávili několik hodin v moři a na pláži, stavěli jsme hrady a fotili se. Večer, kdy již byli všichni unavení a po výborné ,,typické' americké večeři (masové burgery), jsme se uložili ke spánku s myšlenkami na další den v zábavním parku Busch Gardens, kam jsme se všichni těšili nejvíce.

Celý další den jsme si pumpovali adrenalin do žil na horských drahách a dalších atrakcích v Busch Gardens. Určitě nejnebezpečněji vypadala téměř stometrová věž, na kterou byl člověk vyvezen a poté volným pádem spuštěn dolů. Jen několik odvážlivců si trouflo. Poté byl slyšet jen několika sekundový křik a nakonec úleva a úsměvy na tváři téměř všech, co navštívili tuto Mäch Tower.

Další den jsme strávili na cestě směrem do Washingtonu. Během ní jsme se zastavili v College of William and Mary v krásném starém městečku Williamsburg založeném v 17. století. Pan profesor nám takto mohl ukázat místo, kde dříve studoval. Další zastávkou byla krabí hostina v Baltimoru u kamarádů pana profesora. Následoval večer, na který se všichni těšili a někteří i kvůli němu sázeli. Baseballový zápas mezi hráči týmu Baltimore Orioles a bostonskými Red Soxs. I přesto, že oba týmy hráli velice vyrovnaně, nakonec se z vítězství radovali domácí Orioles, kteří soupeře přehráli o 2 runy (run = proběhnutí všech čtyř met). Do vily sestry pana profesora jsme se dostali někdy okolo dvanácté hodiny v noci.

Několik dalších dnů jsme trávili ve Washingtonu. Během nich jsme navštívili Capitol, Národní knihovnu, viděli Nejvyšší soud Spojených států amerických, prošli několik muzeí (Air & Space Museum, National Museum, Modern Art Museum, History Museum ), obdivovali památníky válek, kterých se USA účastnila, z nichž nejpůsobivějším byl památník obětem vietnamského konfliktu. Návštěva Bílého domu některé zklamala, přesto se jednalo o nezapomenutelný zážitek. Nebyl by to výlet do Ameriky bez pořádných nákupů, a tak jsme měli možnost vyzkoušet si na vlastní kůži sílu americké konzumní společnosti v obrovském nákupním outlet centru ve washingtonském příměstí.

New York. Všude světla, auta, hluk, žluté taxíky, odpadky pohozené na ulicích, lidé všech kultur, mrakodrapy, uličky i široké bulváry. Největší město Spojených států. Naše ubytovna se nacházela v Brooklynu, v korejské čtvrti na stanici metra Fort Hamilton. Dny jsme většinou trávili v centru, na Manhattanu. Zde jsme neopomněli shlédnout památník 9/11 ani burzu na slavné ulici Wall Street. Jiný den jsme zase vyrazili lodí na Liberty Island se známou Statue of Liberty, Ellis Island i Metropolitní muzeum. Nejvíce ohromujícím místem v New Yorku je však bezpochyby Times Square, především v noci. Díky panu profesorovi jsme také navštívili jedno z broadwayských divadel a shlédli slavný muzikál Phantom of the Opera, plný úžasných efektů a vtipných i smutných písniček.

Výlet se vydařil a všichni jsme z JFK letiště odlétali šťastní a zároveň smutní kvůli následnému dohánění zameškané školní látky. Díky osmihodinovému mezipřistání na letišti v Oslu, se několik lidí rozhodlo podívat do samotného centra města. Krásná tečka nakonec. Vyčerpaní a plní dojmů jsme přiletěli v deset hodin večer na ruzyňské letiště s pocitem úžasně stráveného času.
Děkujeme pane profesore a paní profesorko!

 

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem