Menu se načítá

Euroscola - Evropský parlament ve Štrasburku

Radek Povejšil

18. května 2015
Program Euroscola umožňuje setkání studentů středních škol a gymnázií od přibližně 16ti do 18ti let z 28 členských států Evropské unie. Studenti musí znát nejméně jeden cizí jazyk, jímž jsou schopni komunikovat a diskutovat o nadějích a projektech budoucí Evropy. Program je určen zejména studentům s výrazným zájmem o evropská témata. Škola, jejíž student bude na základě pravidel soutěže vybrán, dostane možnost vypravit až 24 studentů s 2 doprovázejícími učiteli. Této exkurze se zúčastnili studenti třídy 4.B, doplněni o 1 studentku z třídy 5.A, za doprovodu paní profesorek Kozderkové a Čučkové.

 “Hello, we are from the Czech Republic. No not from Czechslovakia but the Czech rep. You can’t imagine how many times we've heard this mistake being made.
Our school, in Prague, our capital, is yellow like Homer Simpson’s bald
 head.

We’d like to start of this long day with some information that might give you a bit of insight into the Czech rep. and its people. Vaclav Havel is the man who, for all intents and purposes , started this journey that eventually led us here by getting rid of the soviets in our country and then becoming our new president

Now to a more serious matter, beer is cheaper than water. The reason you don’t know this is because you as tourists are most likely caught in tourist traps where it costs literally 12 times more. Now if that isn't reason enough to come, we've also got higher education for free and maybe most importantly pretty people, as you can see we are perfect examples of that statement.

With that, we'd like to finish up here and wish you all a very pleasant day. Thank you.”

Tímto krátkým proslovem byla studenty Finbarem Quinnem a Klárou Houškovou představena Česká republika a naše škola všem zúčastněným v jednacím sále, jemuž předcházelo uvítací slovo a představení Evropského parlamentu a Evropské unie administrátory Evropského parlamentu. 

Po představení jednotlivých škol nám bylo předvedeno hlasování v jednací místnosti a bylo nám umožněno jej otestovat při zodpovídání pěti anketních otázek. Poté přišel čas na naše dotazy. V této chvíli studenti nezaháleli a neváhali položit i ty nejzajímavější otázky, například na téma emigrace do EU, po kterých se spustila velmi zajímavá debata, do které se neváhali zapojit i studenti Gymnázia Na Vítězné pláni.

V důsledku této zdlouhavé části programu nám byl dopřán čas na oběd v útrobách budovy. Během této přestávky jsme utvořili čtyřčlenné mezinárodní týmy za účelem vyplnění soutěžní hry Eurogame. Kvíz obsahoval 24 otázek, každou v jednom úředním jazyce Evropské unie.   

Po obědě jsme se rozdělili do šesti pracovních skupin v kancelářích výborů, kde jsme si zvolili mluvčího a redaktora a vyměňovali jsme si své názory na předem připravená témata. Při této diskusi jsme se snažili dospět ke konkrétnímu návrhu, který byl poté prezentován celému zasedání v půlkruhu jednací místnosti. Po předvedení návrhu každé skupiny byl prostor na dotazy a diskusi. Následně každý návrh procházel hlasováním, které bylo pouze v rukou studentů. 

Když byla všechna témata vyčerpána a projednána, přišla řada na vyhodnocení hry Eurogame. Čtyři nejlepší týmy byly již předem oceněny mikinou a kšiltovkou s motivem Euroscola, pochopitelně, pro každý tým v jiné barvě. Těmto týmům, ve kterých jsme měli zastoupení v podobě dvou studentek, byly kladeny všeobecné soutěžní otázky a nejlepší tým byl náležitě odměněn.

Nakonec jsme povstali za melodie Evropské hymny a po ceremonii s vlajkami jsme budovu Louise Weiss opustili. Celkově jsme zde strávili 10 hodin a byl to pro nás neuvěřitelný zážitek.

Druhý den jsme podnikli cestu za krásami Štrasburku samotného, kde jsme strávili celý den. Přes noc jsme se vrátili zpět do České republiky před školu v barvě plešaté hlavy Homera Simpsona.

Věříme, že jsme jako europoslanci neudělali ostudu a důstojně reprezentovali naši školu. Děkujeme zúčastněným profesorům a zejména studentovi Finbaru Quinnovi, díky němuž jsme této příležitosti dostáli.

https://www.facebook.com/euroscola
http://www.euroscola.cz/

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem