Menu se načítá

Byli jsme v televizi

Hani Preradová

14. dubna 2015
Dne 10. 4. navštívily obě skupiny medálního semináře prostory České televize na Kavčích Horách. Bohužel nás nepustili živě do přímého včerního vysílání, prý kdyžtak až za pár let. A co jsme viděli? To čtěte dále.

Nejprve nás pan Oskar (prý se tak jmenoval, ale pokud ne, berme to alespoň jako pracovní jméno osoby, co nás provázela) upozornil, že na prohlídku jednotlivých částí budeme mít pravděpodobně velmi omezený čas neb se neustále předtáčí či rovnou vysílá naživo. Pan Oskar se stará o Facebook a Twitter účet České televize, celou dobu prohlídky nepustil tablet z ruky a když objevil na jedné z obrazovek, kolem kterých jsme procházeli, nějakou aktualitu ve zprávách, ihned to "postoval" dále.

Viděli jsme zelené virtuální studio, u kterého nám přesně ukázal a vysvětlil, jak to funguje, proč je pozadí zrovna zelené a jak je těžké se naučit správně chodit podle značek na zemi a zároveň se u toho vidět na obrazovce s konečným pozadím, která není zrcadlová (což by podle mého asi bylo jednodušší, ale je to přesně tak, jak vidí diváci u svých televizních obrazovek doma, takže při kroku doleva se na obrazovce pohnete doprava. 

Nakoukli jsme i do režie, střižny či zákulisí v jednom se stěnou milionu obrazovek, kde každá ukazovala něco jiného - ta s titulkami, se záběrem, který se zachvíli začně naráčet, znělky, animace, prostě všehno předpřipravené k brzkému vysílání. Pultík s miliardou tlačítek, který by se normální člověk učil ovládat nejméně rok je prý celkem nevyužit - používají se hlavně 4 "knoflíky". Dostali jsme též přednášku o politických debatách - jak je důležité mít informace z obou stran a udržet diskuzi v postavení "moderátor se ptá a politik odpovídá", nikoliv naopak.

Prohlídku jsme skončili ve Studiu 6, kde se též natáčí i Hydepark neb je to přesuvné studio - natáčí se zde tedy více pořadů - v každém rohu jeden.

Bylo to zajímavé a poučné, občas jsme stáli dýl než byly naše nohy ochotné přijmout, ale i přesto jsme si to podle mého všichni užili a jsme rádi, že jsme měli tuto příležitost, které se pravděpodobně nedostne každému. Děkuji tedy jménem nás všech pí. prof. Imramovské a pí. prof. Šilhánkové za tuto možnost.

Komentáře

Omlouvám se za chybu v posledním odstavci! :)

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem