Menu se načítá

Jižní Anglie

Eva Podzimková

5. června 2007
V sobotu 26. května odpoledne nastal dlouho očekávaný okamžik a části tříd 2.A, 2.B a 5.C se vydaly na cestu za poznáním jižní Anglie. Přeplavili jsme se trajektem z Calais do Doveru, kde nás přivítalo tradiční anglické počasí. Nejprve jsme zamířili do starobylého universitního městečka Cambridge (zde vyučovaly či studovaly takové osobnosti jako Erasmus Rotterdamský, John Milton, George Gordon Byron či Vladimír Nabokov), kde jsme okouzleně hleděli na pásy zeleně táhnoucí se podél líného toku řeky Cam, prošli historické jádro města a někteří z nás pak navštívili Saint John´s College (toho dne byly ostatní koleje uzavřeny).

Ve večerních hodinách jsme byli svěřeni do péče hostitelských rodin, které se o nás po celou dobu pobytu vzorně staraly. Během týdne stráveného v Anglii si každý mohl splnit své sny i tajná přání, obdivovatelé kulturních památek, znalci historie i milovníci přírody, případně i vášniví zájemci o nabídku obchodů Quiksilver. Všech těchto skvostů nabízí Anglie nepřeberné množství. Namátkou jmenujme město Hastings, kde se roku 1066 odehrála slavná bitva mezi Vilémem, vévodou normanským, a králem Haroldem, či město Salisbury, pyšnící se jednou z nejkrásnějších gotických katedrál světa. Měli jsme čas projít si město Brighton, jehož temná atmosféra roku 1939 inspirovala Grahama Greena k napsání románu Brightonský špalek, prodírat se jedinečnými dlážděnými uličkami městečka Rye, zápasit s větrem a deštěm na útesech Beachy Head i vrátit se do prehistorických časů na místech, jako je Stonehenge nebo Averbury. Poslední den nás čekala prohlídka Londýna, největšího evropského města. Při společné procházce jsme kráčeli kolem proslavených staveb, jako je Big Ben, Westminster Abbey, Buckhingham Palace, při projížďce lodí po řece Temži jsme spatřili katedrálu Sv. Pavla, divadlo Globe i vězení Tower. Všude kolem lze vidět památky ze starých časů, od středověkých síní, skvostných kostelů po viktoriánskou architekturu triumfujícího Britského impéria.

O den později jsme již vjížděli do Prahy a Michal Beránek vyjádřil přání se opět do Anglie vrátit. Určitě jsme nezažili „Hard Times in Old England“, jak praví titul jedné anglické písně staré půl tisíciletí…

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem