Menu se načítá

Poznatky z mezinárodního fóra Evropského parlamentu mládeže

Jakub Kotík 6.A

7. listopadu 2019
V září jsem se zúčastnil mezinárodního fóra Evropského parlamentu mládeže ve Štýrském Hradci, Rakousku. Doposud jsem reprezentoval školu minulý školní rok na regionálních a národních zasedáních, z kterých jsem se dostal do právě absolvovaného mezinárodního fóra. Tohoto týdenního zasedání se zúčastnilo přes 100 delegátů z 27 zemí (i mimo EU). Naše 4 členná delegace z Česka tam patřila k těm nejmenším.
Každý delegát si vybral komisi, ve které po dobu několika dní pracoval na určitém tématu/problému.

Příklady témat:

  • Jak může EU rozšířit dosah stávajícího programu ERASMUS+?
  •  Jak může EU pomoci v přístupu občanů k místním zpravodajským zdrojům, místním zpravodajským sítím dosáhnout jejich cíleného publika, a tím podpořit mediální nezávislost?
  • Vzhledem k tomu, že Evropská unie zvažuje možnou integraci risk managementu ve společné zemědělské politice (SZP), jakým způsobem by do toho mělo být nejlépe zahrnuto pojištění zemědělství? (reakce na zhoršení podmínek pro zemědělství jako důsledek změny klimatu)
  • Jakou strategii by EU měla zvolit, aby podpořila členské státy v boji proti korupci, ochraně práva a zachování politické kultury?

Problematika, kterou jsem si já vybral, zněla takto:

  • Do jaké míry by měly v obchodních dohodách hrát roli hodnoty, zásady a politické porozumění? Jak může EU vyvážit své hodnoty a zásady s hospodářskými zájmy v obchodních dohodách?

Na konci dlouhého týdne se všichni sešli na dvoudenní závěrečnou konferenci, kde každá komise prezentovala své téma a o každém tématu se diskutovalo. Hlavní náplň tohoto zasedání sice byla práce v komisích na vybraných problémech, a však největší přínos byla práce v mezinárodním prostředí s lidmi z různých kultur.
Všechna absolvovaná zasedání, ať už regionální, národní nebo mezinárodní, mi přinesla mnoho cenných zkušeností. Kdyby někdo měl zájem se něčeho takového účastnit nebo měl jakoukoliv otázku, tak neváhejte se na mě obrátit. Popřípadě kdyby někoho zajímal úplný seznam témat a resoluce, které každá komise vypracovala, tak rozklikněte
tento link.

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem