Menu se načítá

3.F v Barceloně a Tarragoně

Reinosová Nikola

5. listopadu 2023

Začátkem října naše třída 3.F vyrazila společně s profesorkami Drahotovou a Reinosovou do prosluněné Barcelony a zavítala tak do Španělska již po druhé.

V pondělí 9.října jsme se sešli časně zrána na letišti Václava Havla, abychom se odbavili a připravili na let. Let byl bezproblémový a krátký a za necelé 2 a půl hodiny jsme přistáli v Barceloně. Rychle jsme vzali kufry a vyrazili na náš hostel poprvé barcelonskou hromadnou dopravou. Po ubytování v hostelu a zabydlení se v našich skromných pokojích, nám nezbývalo nic jiného než začít objevovat krásy města na vlastní pěst.

Parque de la Ciudadela

Druhý den jsme vstali brzo ráno, abychom se stihli nasnídat a vyrazit do proslulé barcelonské baziliky Sagrada Familia, kde jsme měli objednanou prohlídku s průvodcem a vyslechli jsme tak spoustu zajímavostí o tomto nádherném chrámu, jak od paní průvodkyně, tak i od profesorky Drahotové. Celý den byl zaměřený na významného architekta Antoniho Gaudího, takže kromě Sagrady Familie jsme prošli i Park Güell s jeho výjimečnými architektonickými prvky a nakonec byla naše poslední zastávka La Pedrera a Casa Batlló.

Parque Güell

Jak bylo zvykem, tak ve středu jsme vstali také časně zrána kvůli vlaku do nedalekého historického města Tarragony. Po příjezdu jsme zahlédli nedalekou pláž, ale nejdříve nás čekala prohlídka katedrály sv. Tekly, jedné z největších gotických katedrál v Katalánsku a následně trasa po šesti římských objektech, od římského amfiteátru až po Tarragonské hradby. Po vyčerpávající procházce nezbývalo nic jiného, než se jít zchladit do moře a užít si čas na pláži. Zpátky na hostel jsme dorazili k večeru a zničení.

Anfiteatro de Tarragona
Circo romano de Tarragona
Catedral de Tarragona

Po unavujícím výletu nás další den nečekal žádný odpočinek, ba naopak, návštěva Muzea katalánské historie od pravěku až po současnost s průvodkyní, dále procházka po přístavu a rušném barcelonském centru s povídáním od profesorky Drahotové.

Museo de Historia de Cataluña

Náš poslední celý den v Barceloně byl zaměřen hlavně na nadšence pro umění. Začali jsme v Muzeu katalánského umění. Jedná se o obrovský Národní palác tyčící se na kopci Montjuïc s expozicemi barokního a renesančního umění, končící až u moderního umění. Mimo jiné se zde nacházejí i obrazy od malířů jako EL Greco, Velázquez nebo Pablo Picasso. Tímto naše cesta po katalánském umění neskončila a po obědě jsme pokračovali do bohužel polouzavřené Nadace Joan Miró a viděli jsme jeho proslulé surrealistické malby. Kdo neměl umění stále dost, vydal se s profesorkou Drahotovou do Muzea Pabla Picassa, kde nás jako všude provázel komentář profesorky.

Museo Nacional de Arte de Cataluña

Další den jsme se dočkali tak potřebného odpočinku a celé dopoledne a poledne jsme měli pro sebe na poslední prohlídku města a zákoutí, nebo na nakoupení suvenýrů. Po 3. hodině odpolední jsme se vydali stejnou trasou zpátky na letiště a plní zážitků a znalostí nastoupili do letadla a náš výlet se blížil ke šťastnému konci. V Praze jsme přistáli okolo deváté hodiny večerní a následně jsme se rozešli a vyjeli domů nabiti zážitky.

Autor článku: Matěj Šulc

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem