Menu se načítá

Norimberk

Pavlína Hrdinová

1. února 2016

Před týdnem, 16. října 2015, vyrazila třída 3.A s doprovodem části němčinářského profesorského sboru na dalekou cestu do hlubin centrálního Bavorska. Naším cílem bylo historické město, známé pro letitou výrobu perníčků a jako významné centrum Svaté říše římské, Norimberk.

Norimberk, v němčině Nürnberg, je asi půlmilionové město, jedno z největších na historickém území Frank, které vyrůstalo na křižovatce významných obchodních cest a ve vrcholném středověku se tak stalo největším obchodním centrem ve směru Itálie-s. Evropa. První zmínka o největší dominantě města tzv. Kaiserburgu (císařském hradě) pochází z poloviny jedenáctého století a už o něm hovoří jako o faktickém centru Svaté říše římské a místě konání říšských sněmů.

Vydáním “Velké listiny svobod“ na počátku třináctého století císařem Fridrichem II. je Norimberk povýšen na svobodné říšské město a dostává právo razit mince a vybírat clo. Inu, není divu, když si mnozí císaři volili toto město na říčce Pegnitz jako své město sídelní. Často se zde objevoval například Karel IV., který zde dokonce vydal Zlatou bulu, základní listinu Svaté říše římské.

Po oslabení v důsledku třicetileté války se z Norimberku stává průmyslové město. Do povědomí nejširší veřejnosti se zase dostává ve dvacátých letech minulého století jako místo konání stranických sjezdů NSDAP. V září 1935 zde byly přijaty rasové Norimberské zákony a do konce druhé světové války hrál velkou roli v nacistické propagandě. Možná také proto probíhaly právě zde poválečné procesy se strůjci nacistických hrůz.

Prvním cílem naší cesty byla továrna firmy Schmidt Lebkuchen na norimberské periférii. Po příchodu do uvítacího sálu dostal každý člen naší výpravy, stejně jako asi stovka dalších turistů, perník a hrnek punče jako svačinku k následujícímu krátkému filmu o historii výroby této sladké pochutiny.

Když jsme “perníkovou chaloupku“ opustili, vyrazili jsme na jihovýchod směrem k Zeppelinfeldu (Zeppelinově poli), obrovské čtvercové ploše konání zmíněných stranických dnů Německé národně socialistické strany práce, která mohla pojmout až téměř půl milionu lidí, posluchačů hlavně politických projevů. Následně jsme navštívili i poblíž stojící kongresovou halu, dílo Alberta Speera, která bohužel nebyla kvůli finančním důvodům a kvůli přehnaným rozměrům před válkou dostavěna.

Náš výlet pod vedením průvodkyně, která, ač narozena v Čechách, v Norimberku dlouhodobě žije, jsme zakončili procházkou po Starém Norimberku. Od výše zmíněného Kaiserburgu až po Hauptmarkt, hlavní norimberské náměstí, odkud jsme pokračovali směr autobus abychom vyrazili na dlouhou cestu domů.

Am 16. Oktober passiert immer etwas. 1306 wurde Rudolf von Habsburg König von Böhmen. 1854 wurde Oscar Wild geboren. 1978 wurde Johannes Paul II. Papst. Und 2015 hat die Klasse 3.A einen Ausflug nach Nürnberg gemacht.

Nürnberg is eine wunderschöne Stadt im Freistaat Bayern, die während des Zweiten Weltkrieges fast ganz zerstört wurde. Zum Glück wurden die Sehenswürdigkeiten erneuert und heutzutage kann man sie besichtigen.

Vor der Stadtführung haben wir die Lebkuchenfirma “Otto Schmidt”, die für Nürnberg bekannt ist, besichtigt. Wir haben das Geheimnis der Lebkuchenproduktion kennen gelernt und die berühmten Lebkuchen gekostet. Dann, voll und glücklich, haben wir unsere Stadtführung begonnen. Was haben wir gesehen?

Das Zeppelinfeld, ein Platz, wo Adolf Hitler seine Ansprachen gehalten hat.

Das Kolosseum, ein reisiges Bauwerk. Das sollte 1.5 mal größer als das Colosseum in Rom sein, aber es wurde nie beendet.

Die Kaiserburg, die fast alle Kaiser des Heiligen Römischen Reiches besucht haben. Diese Kaiserburg sieht man von weither, weil sie auf einem Felsen steht. Von diesem Felsen leitet sich der Name der Stadt “Nürnberg” her. Er geht auf das Wort “nor” zurück, was soviel wie “steiniger Fels” bedeutet.

Wir haben viel mehr gesehen (die Frauenkirche, den Johannisfriedhof, das Albrecht-Dürer-Haus…), viel gelernt und auch Deutsch geübt, mindestens die Worte wie Bratwurst oder Lebkuchen.
 

 

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem