Menu se načítá

Intel ISEF Atlanta 2014

Helena Vondráčková

14. října 2014

Z milionů mladých inovátorů a vynálezců, kteří se v průběhu roku zapojí do lokálních vědeckých soutěží v různých částech světa, se jich pouhý zlomek propracuje až na největší světovou soutěž pro žáky středních škol – vědecko-technický veletrh Intel ISEF pořádaný společností Society for Science & the Public.

Ačkoliv ceny představují značnou motivaci, ještě větší jsou jistě témata, která mladí vědci a matematici řeší: potenciální léčba a léčiva zdravotních problémů, nápady na alternativní energetické zdroje, způsoby boje s globálním oteplováním nebo celá řada dalších objevů a vynálezů, které mohou zkvalitnit běžný lidský život každého z nás.

Naší školu, Gymnázium Na Vítězné pláni – Praha, Česká republika – reprezentoval student 4.F pan Robin Kryštůfek.

Tři úspěšní studenti, resp. absolventi českých gymnázií uspěli ve světově prestižní soutěži Intel ISEF, do níž se přihlásilo 7 milionů studentů z celého světa. Aranka Hrušková, Robin Kryštůfek a Marek Novák získali v kalifornském Los Angeles stříbrné medaile v celosvětovém finále největší soutěže v oboru vědy a techniky.

Robin Kryštůfek: Jméno hrdiny z Medvídka Pú nosí výzkumník enzymů

"Já jsem se tři roky věnoval výzkumu metallakarboranových inhibitorů HIV-1 proteázy," zmiňuje předmět oceněného zájmu další stříbrný Robin Kryštůfek. Již je přijatý ke studiu biochemie na Přírodovědecké fakultě UK, už nyní ale pracuje v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Inhibitor HIV proteázy je enzym klíčový pro rozmnožování HIV uvnitř tělesných buněk.

Robin Kryštůfek

Robin Kryštůfek

Intel ISEF znamenal pro Robina Kryštůfka stále jen středoškolskou soutěž, své skutečné schopnosti ale musí podle něj člověk prokázat až v akademickém životě. "Mně ta práce dává možnost se vyjádřit, mít možnost využít své nápady. To je hodně kreativní, to se mi na tom líbí," zmiňuje. Na AV ČR pracuje díky své profesorce chemie z gymnázia Na Vítězné pláni.

Robine, děkujeme a blahopřejeme.

Více např.: http://pravednes.cz/KrystufekRobin.profil

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem