Menu se načítá

GVP v USA 2012

 I asked one of my students, Michal Bilek to write an article about GVP's first school trip to the USA. Here is what he wrote:

Je tomu zhruba půl roku, co vzal Mr. Babiera své studenty, již podruhé do své, téměř rodné, Ameriky, aby jim ukázal taje místní kultury. Jelikož už Mr. B. shání další studenty na absolvování tohoto populárně-naučného výletu, myslím, že už dále napsání článku „USA 2012“ odkládat nemohu.

Se zapálením, které dodnes většina z nás nechápe, plánoval Mr. B. celý výlet již od dubna. Jelikož jsme měli omezený počet dní, které smíme ve škole zameškat, do užšího výběru postoupily pouze dva termíny. Ten, ve kterém jsme nakonec výlet absolvovali, na konci září, a ten, který by byl mnohem dobrodružnější, totiž říjen, přesně v době, kdy New Yorkem prolétal hurikán Sandy.

Po příletu a kompletní fyzické i psychické prohlídce jsme stanuli na půdě Spojených států amerických. Zde na nás čekal jeden z mnoha přátel Mr. B., které jsme za výlet poznali. Naložil nás do dodávky a jelo se směr Norfolk, ke kamarádům Mr. B., kteří nás u sebe nechali na dvě noci přespat. Dlouhých to sedm hodin jízdy. Po příjezdu nás pak nenapadlo nic lepšího, než jít v 5 ráno plavat do moře.

Zbytek dne byl pak určen k odbourání únavy spojené s časovým posuvem. Ta však na nikoho z nás příliš nepadla, ale i tak jsme si den na pláži užili.

Den následující jsme zamířili do, pro některé jedince největší atrakce celého výletu, Amusement parku Busch Gardens. Tento nevlastní bratr pražské Matějské nejen že vyrůstal v bohatší rodině, ale také víc vyrostl a lépe vypadal. Byl to den plný úžasných atrakcí a dovolím si použít klišé, kdo nezažil, nepochopí.

Další den jsme se znalostí toho, jak se američané baví vydali do Washingtonu D.C. zjistit něco málo o jejich historii. Střechu nad hlavou nám tentokrát poskytla sestra pana Babiery. Všechny washingtonské památky jsou víceméně na jednom místě, ale ani tak se nám je nepovedlo prohlédnout hned první den, takže jsme se sem druhý den vrátili. Sedli jsme si vedle Lincolna, viděli Bílý dům, prošli US Capitol a další památky a muzea. Druhý den odpoledne nám pak vyzbyl čas na návštěvu baseballového zápasu.

Ve Washingtonu nás tedy již nic netížilo a my se vydali, po plavbě jachtou s dalším kamarádem Mr. B., do New Yorku. Město, o kterém se leccos traduje. Už děti ve školce si šeptají, že se tam ulice jmenují Streets a Avenues. Že je tam více taxíků než aut. Že na Times Square to nikdy nespí, a že v metru se každý alespoň jednou ztratí.

V New Yorku jsme všechny tři dny měli rozchod, takže jsme si mohli dělat co jsme chtěli, nakonec ale stejně všichni skončili na těch samých místech. Times Square, 9/11 Memorial, China Town, Brooklyn Bridge, Rockaffeler Center, Central Park, MOMA a mnoho dalších. Přestože večerka byla stanovena velmi dobrosrdečně, vraceli jsme se všichni utahnaní po celém dni a chodili spát po večerníčku.

Obtěžkaní nakoupenými cennostmi jsme jeli na letiště. Tenhle výlet končil, ale mnozí už teď věděli, že se sem vrátí. Ne za týden, ne za měsíc. Výlet, který nám o americké nátuře prozradil více, než všechny americké sitcomy za posledních 10 let. Jsme vděční, že pro nás tento obohacující výlet zorganizoval. Thank you Mr. Babiera. M.B.

Komentáře

Chtěl bych jako minulý účastník zájezdu dodat, že výlet byl téměř perfektní a vše, co na něm bylo špatně (jen velmi málo), si od nás Mr.B zjistil a příští rok to vynechá. VŠEM DOPORUČUJI zkusit se tam dostat, protože je opravdu málo míst pro zájemce. A pokud jsou finance vaším blokátorem, jen upozornit, že se do Ameriky levněji už dostat nedá (humánně).

Bere, já jsem toho svědkem. :-)

Neví někdo, jestli Mr.B. bere i jiné studenty GVP, které neučí?

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem