Menu se načítá

Dánsko, Švédsko 2012: Velká očekávání, ještě větší zážitky!

Zhanna Tysyak

8. listopadu 2012
    Snad ani netřeba popisovat atmosféru prvního dne, respektive loučení se, snahu o co nejšetrnější naložení zavazadel, ten neodbytný pocit »jájsemnaněcourčitězapomněl/a« a pochyby o odpočatosti, neboť je jasné, že na nás v autobuse ani zdaleka nečeká vodní postel s antihlukovými sluchátky. S tou směsicí pocitů a nálad jsme konečně seděli na svých přiměřeně pohodlných sedadlech. Cesta na drsný sever pod vedením paní profesorky Vondráčkové a Imramovské mohla započít!

    Za pošmourného rána jsme byli vysazeni z autobusu v našem prvním navštíveném dánském městě Ribe, které si udržuje statut nejstaršího dánského města a navíc je spojeno s českou královnou Markétou/Dagmar, již si Dánové velmi oblíbili. První muzeum v Esbjergu bylo věnováno tématu námořnictví. Závěrečné muzeum v Odense bylo Andersenovo, což přišlo velmi vhod, neboť po nevalném spánku v autobuse a celodenním chození nám to přivodilo příjemné večerníčkové rozpoložení.

    Další den jsme si v Roskilde zahráli na drsné Vikingy a dozvěděli se leccos o jejich životním stylu, přejezdem do Kodaně a exkurzí do pivovaru Tuborg si jistě mnozí přišli na své, pěší zóna Strøget pak zejména potěšila všechny shopaholiky (a že jich bylo!). Poetická Malá mořská víla a přístav Nyhavn byl poměrně kontrastní a myslím i důstojný závěr dne.

    Důležitým mezníkem naší cesty byl přejezd přes most Oresund spojující Kodaň a Malmö,
tam se nám rozplynuly představy o prostorných chodbách v ponorkách, což jsme se mohli na vlastní kůži poznat v technickém muzeu, plném dalších vymožeností.

    Pátý den proběhla návštěva, podle mne, nejlepšího a nejzábavnějšího muzea, jednalo se
o přírodovědné Universeum ve městě Göteborg. Zde by si nejspíš každý vybral — buď čtyřpatrový deštný prales, kde se téměř všechna zvířata mohla pohybovat volně a prakticky na dosah ruky, nebo sekce podmořského světa s možností si pohladit žraloka či rejnoka, dále zde byla patra věnována dinoparku, kosmonautice nebo kriminalistice. Nezapomnělo se ani na opravdové hračičky, kteří si mohli zkusit závod se švábem, dovádění s bublinami a přilepení se na zeď. Alternativou k tomuto programu byla návštěva VOLVO muzea, kterou mnozí také využili a byli expozicí a výkladem nadšeni. Po skončení prohlídky jsme byli všichni příjemně přírodovědně naladění, a tak nezbývalo, než se vydat naučnou stezkou přes NP Tiveden, kde na konci cesty na nás čekala sladká odměna v podobě návštěvy místní Polkapojkarny plné jak tradičních lízátek (jistě znáte červenobílé mentolové vánoční cukrovinky), tak i karamel, výrobků z čokolády a neobyčejných příměsí.

    Následující den byl věnován prohlídce univerzitního města Uppsaly, čemuž předcházela procházka v místech, kde jsou dodnes mohyly vikingských králů, načež jsme zamířili do botanické zahrady a muzea zakladatele binomické nomenklatury pana Carla von Linného.

    Sedmý den se zahájil prohlídkou hlavního švédského města Stockholmu a toho nejzajímavějšího, co nabízí. Ve Vasa muzeu jsme získali poměrně věrný obraz severského námořního světa 17. století – mimo majestátní lodi se zachovaly i zbytky posádky včetně jejich oděvů, bot, nádobí, co používali, dále zde byly vystaveny sochy kdysi zdobící loď, a dokonce i nejstarší dochované plachty na světě. Téma Alfreda Nobela bylo hřebem celého zájezdu. Nejen že jsme navštívili jeho muzeum, kde jsme se dozvěděli mnoho zajímavého
o laureátech Nobelových cen, ale potom jsme zamířili do reprezentačních prostor radnice města, která vešla ve známost především tím, že se zde každoročně vyhlašují některé Nobelovy ceny a v Modrém nádvoří Stockholmské radnice se pak koná velkolepý banket.

    Naší poslední zastávkou byly stepi ostrova Öland, jenž nás uchvátil četným výskytem větrných mlýnů, pohřebištěm z doby kamenné zařazeném na seznam UNESCO a »nej« majákem, co se týče jeho velikosti a stáří. Počasí se rovněž vzpamatovalo a celkem optimisticky nás naladilo na zpáteční cestu. Dobrá nálada nám zůstala i během noční plavby vodami Baltského moře, kterou si, myslím, každý náležitě užil.

   Za všechny zúčastněné osoby snad mohu prohlásit, že tato poznávací exkurze překonala všechna očekávání a zanechala v každém z nás nesmazatelný dojem.

Komentáře

Velice hezky napsaný článek, opět mi to déle jak po měsíci připomnělo veškeré nevšední zážitky ze severských zemí. Zhanno, palec nahoru.

[1] Je to velice sofistikované, tématické a pro mě, řekla bych, typické. http://tinyurl.com/7k33xj4" >http://tinyurl.com/7k33xj4

Fajn článek:) Nepsalas to hezky a naprosto pravdivě. A díky, žes mi připomněla názvy některých měst, na které jsem již trochu pozapomněla;D

Určitě napjatě čekáš na komentář, tak tady je: Jak se ti podařilo vykouzlit na klávesnici přeškrtnuté o?

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem