Menu se načítá

Berlín - po stopách studené války aneb ohlédnutí za dějepisnou exkurzí

Unter den Linden, East Side Gallery, Reichstag, Checkpoint Charlie, Nefertiti ... už víte? Na konci března navštívilo několik našich studentů hlavní město Německa v rámci exkurze: Berlín - po stopách studené války. Můžete se společně s námi podělit o skvělé zážitky ...

V době, kdy se ještě každý student GVP prodíral říší puberťáckých snů, tak my, jakožto horliví zájemci o nejnovější dějiny, jsme chvátali na Hlavní nádraží, abychom stihli sraz stanovený na neuvěřitelných 6:00. Cílem naší exkurze byl Berlín - ohnisko studené války evropského kontinentu. K překvapení všech, kromě našich výborných průvodců pana prof. Svobody a prof. Vlacha, jsme tvořili skupinu o 13 lidech… Šťastné číslo,  že?

Cestou vlakem jsme se dívali z okna a připadalo nám zvláštní, jak moc je patrná změna mezi Německem a ČR. Krajina, domy, lidé. Všechno tak jiné, cizí…Při výstupu z vlaku se nám to jen potvrdilo. Berlínské hlavní nádraží bylo velmi moderní a vypadalo spíše jako obrovské nákupní centrum. Zůstali jsme stát s pusou dokořán! Velkolepé, velmi chaotické, ale nádherné a na první pohled precizně fungující! Z nádraží jsme se dopravili do našeho hostelu. Stál nedaleko od stanice S-Bahnu, což jsme uvítali při našich každodenních návratech, kdy již byla „nepatrně“ znát únava na každém z nás (včetně našich pedagogů).

Každý den nám naši průvodci odhalovali další a další zajímavé informace, otevírali dveře do neznáma. Kromě prohlídky městského centra německé metropole a klasických muzeí (Pergamon Museum, Altes Museum) jsme dále navštívili aktuální výstavu Mythos Germania - ojedinělou expozici věnovanou záměru rozsáhlé architektonické přestavby Berlína dle představ Adolfa Hitlera a jeho dvorního architekta Alberta Speera, East Side Gallery – nejdelší dochovaný úsek Berlínské zdi, Museum Haus am Checkpoint Charlie - známé muzeum a hraniční přechod mezi bývalým Západním a Východním Berlínem, Gedenkstätte Berliner Mauer - památník a dokumentační středisko Berlínské zdi na Bernauer Straße, kde se odehrávaly po rozdělení města v roce 1961 ty největší tragédie, Museum STASI-ústředí bývalého ministerstva státní bezpečnosti NDR včetně tzv. „lvího doupěte“, pracovny nejobávanějšího muže NDR Ericha Mielkeho, který šéfoval „ministerstvu strachu“ neuvěřitelných 32 let (1957-1989), Rathaus Schöneberg-radnice, před níž pronesl prezident J.F. Kennedy v roce 1963 svůj pověstný projev odsuzující tehdejší politiku SSSR, Alliierten Museum-museum věnované historii a těžkostem, jimž museli západní spojenci po roce 1945 a během studené války v Berlíně čelit (zejména zajímavá expozice věnovaná Berlínské blokádě v letech 1948-1949), Treptower Park-s monumentálním Sovětským válečným památníkem z roku 1949 ve stylu socialistického realismu. Také jsme uvítali návštěvu Deutsches Technikmuseum - Spectrum, kde jsme si mohli takřka na vlastní kůži zkusit mnoho zajímavých fyzikálních pokusů. Z této části exkurze měl patrně největší radost pan profesor Vlach, neboť vysvětloval, ukazoval, zkoušel jednotlivé exponáty…a fotil, co se dalo! Na závěr našeho pobytu jsme si prohlédli Berlín z jedné z jeho nejvyšších budov na Postupimském náměstí, které samo o sobě je prezentováno jako učebnice současné moderní architektury.

K vidění toho bylo mnoho, počasí na konec března nebývale vydařené, ale naše  čtyři dny až příliš rychle utekly. Zůstaly nám pouze vzpomínky na pěkné společné chvíle a někdy až adrenalinové zážitky a spousta fotek. Moc se těšíme i na další výlety a doufáme, že nás příště pojede mnohem víc.

Viki Ducská (2.F) + účastníci zájezdu

Komentáře

Super, informativní, čtivé, prostě paráda. Já si včera dal také exkurzi po Berlíně, začal jsem tedy tím válečným, ale dnes se chystám jít po stopách Studené války, takže použiji spousty informací právě od vás. Jinak moje včerejší putování zde: http://mariojeborec.blogspot.de/2014/10/21-den-berlin-po-stopach-valky.html" >http://mariojeborec.blogspot.de/2014/10/21-den-berlin-po-stopach-valky.html

BERLIN!!

Zapomněla si zmínit Kennedyův výrok, že je kobliha:-)

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem