Menu se načítá

Elitní studenti z GVP si razí cestu do parlamentu

Středa 9. dubna. Den, kdy se ambiciózní, přičinliví a diskuze chtiví studenti našeho gymnázia pod vedením pana profesora Matěje Krále vydali na cestu do parlamentu. Přesněji řečeno na Cestu do parlamentu ... .

Nutno podotknout, že ono „velké CÉ“ není nepodstatné – Cestou do parlamentu je název studentské debatní soutěže, v níž má šanci uspět každý, kdo se zajímá o společenské dění a je schopen o něm přemýšlet a diskutovat.

Členy týmu GVP byli letos následující studenti: Filip Běhal, Terka Fenclová, Daniela Homolová, Katka Hupáková, Luky Klíma, Michal Klofáč, Áďa Křížková, Jan Lalič, Michal Lebduška, Anička Lísalová, Martina Maňasová, Kristina Kuboková a Filip Vidimský.

A jakže onu krásnou, slunnou, druhou aprílovou středu dopadli? Nuže my – udatně za své názory bojující debatéři – jsme dopadli chvályhodně, ba přímo výtečně a to hodně, hodně! Obdivuhodně. V krajském kole jsme zvítězili – gymnázia Jižní město, Sázavská i Arabská, s nimiž jsme postupně změřili své síly, zůstala za námi.

Filip Běhal byl navíc vyhlášen jedním ze tří nejlepších individuálních debatérů (celkem se účastnilo osmdesát studentů, konkurence tedy rozhodně nebyla malá). Díky jeho výkonu (a díky neméně hodnotnému výkonu nás všech) jsme se proargumentovali až do celorepublikového finále, které se bude konat na půdě (respektive v sálech) Parlamentu ČR 13. května. Do boje půjdeme ve stejném složení a, pevně věřím, se stejně dobrou náladou. Držte nám palce a nezapomeňte, že cestou do parlamentu se příští rok můžete vydat i VY!!

Této soutěže se ostatně naše škola letos účastní již počtvrté. A také loni dokázal tým GVP v pražském kole zvítězit. Ve finále ovšem štěstí přálo více jabloneckým studentům. Snad letos zůstane s námi :-).

(fotografie: Martina Maňasová)

Komentáře

Tahle diskuze mě asi v půlce přestala bavit, ale rozhodně bych chtěla Káče poděkovat, že se tohoto úkolu ujala a za nás za všechny to napsala na školní web, kde to potěšilo veliké množství lidí. Některé proto,že jsme byli úspěšní a některé proto, že si mohli anonymně rejpnout. Těm druhým bych doporučila zastavit se v 5.C a poznat Katku=)

2 Polaroid: "kdyz nekdo neumi psat tak at to radsi nedela" - na tuto vetu jsem reagovala tim, ze ten kdo se stylem odlisuje od ostatnich je hned odsouzen k tomu ze to dela uplne spatne. To je to same jako kdyz napr. bude nekdo mit svuj vlastni styl chuze tak mu bude vycitano ze se ma radsi sedet porad na zadku protoze je divnej???? Kritika by mela mit hlavu a patu a nemel by to byt chaby vykrik do tmy. Diskuze je preci zalozena na konverzaci lidi a proc konverzovat, kdyz nemas poneti s kym mluvis. Tak to si rovnou dame satky pres oci, abychom nahodou nevideli kdo je kdo. Proc tedy autori clanku nepouzivaji prezdivky hm??? Abychom nahodou nevedeli autora?? S nepodepsanou kritikou to je pak to same jako kdyz nekoho pomlouvas. Taky mu to nevpalis do oci ale je jednodussi to jen tak suskat za zady, ve skutecnosti bys to tomu cloveku do oci ani nerekl. A nerikej mi ze kdyz te nekdo pomlouva tak se nad tim co rekl zamyslis,pomluvami se prece nikdo nezabyva, pokud si o tom danem ale s tim urictym clovekem promluvis f2f, ze za tebou prijde a rekne ti to narovinu, tak uz nad tim zapremyslis, protoze to ma smysl.

Clanek pekny a velmi stylovy, jinak gratuluji vsem elitakum k uspechu a hlavne Lukymu, kterymu rikam Majkrosoft a on me zase Jabčíku:-) Moji prezdivku zna hodne lidi, ale kdo ne, staci pouzit vyhledavac, ktery najde cokoliv komukoliv ;-)

Kdyby ses od začátku podepisoval Jakub Valenta pravděpodobně by tu nevzniklo 40 příspěvků na téma "podepisovat se nebo ne?" tudíž ani ty se zjevným zaujetím proti tobě. Nevím čeho chceš dosáhnout tím, že se podepisovat nebudeš (je to tvoje věc) ale jak sis určitě všiml, většina lidí má problém s tím, když je kritizuje někdo koho neznají a prakticky každá kritika se jednou zvrátí - ať chceš nebo ne - na osobní rozhovor, protože to, že někoho za něco kritizuješ pramení z tvého osobního názoru (aspoň doufám) a tím pádem to je s tvou osobou spjato - ať chceš nebo ne. anonymita nic nevyřeší, akorát popudí lidi co se podepisují a tvoje příspěvky bude chtít brát vážně jenom ta hrstka lidí, kterým je jedno jestli jednáš pod svým jménem nebo ne. Z těch čtyřiceti příspěvků nahoře získávám dojem že takových lidí je u nás ve škole málo, takže je na tobě jestli se budeš pod svým jménem vyjadřovat k podstatě věci nebo pod pseudonymem řešit nějaký morálně-filozofický otázky, který sem vůbec nepatřej a snažit se jima změnit svět tady na tom shoutboxu.

[34] > Jestli je pro tebe tvoje jméno jen pár písmenek, tak to je docela smutný. Je mi z toho také smutno. Tak moc bych si přál, aby mě mé jméno jasně charakterizovalo, aby, když jej vyslovím, každý hned znal mou inteligenci i povahu, vzhled i sílu, jenže jsem si své jméno nevybral, a tak jediné, co charakterizuje je aktuální duševní rozpoložní mých rodičů ve chvíli, kdy volili křestní jméno, a velikost stáda koz, za které příjmení nějaký z mých prapředků kdysi nejspíš vyměnil. Moje jméno se mnou má jen velmi málo společného, je asi opravdu jenom těch pár písmenek. O to ale nejde, těmi několika písmenky jsem měl na mysli to, že jméno, které zde kdokoliv z nás uvede, může být asi tak pravdivé jako zpráva, že Paul McCartney zemřel v roce 1966. [35] > Diskuse, v níž chybí konkrétní jména, ztrácí význam. Neznám-li autorovo jméno, mohu se více soustředit na obsah jeho příspěvku (nevidím za ním toho hodného kamaráda, se kterým jsem byl včera hrál fotbal, nebo toho zlého kamaráda, se které jsem byl včera hrát hokej), diskuse je tak zbavena jakýchkoliv prvků z roviny osobní, jež by jen ubližovaly její věcnosti a tomu, jak je konstruktivní. [36] > No tak to pozor, rikal tady nekdo, ze je zakazano kritizovat? Bohužel, ať zkoumám tvůj příspěvek sebelépe, tak nemohu než dojít k závěru, že kritika u tebe zkrátka vítána není. Tvrdíš přece, že kritizovat je banalita, že to studenti, elitní studenti, nedělají, že je to zarážející, že kritici a šťouralové se schovávají — což si vykládám tak, že se schovávají, protože dělají něco špatného a vědí, že by za to byli potrestáni, kdyby vylezli ze svých úkrytů. Možná ti ale jen špatně rozumím. > jmeno pokud vim podtrhuje individualitu cloveka a je hodne podstatnou casti nasi osobnosti Nevím jak ty, ale já mám jméno, které se mnou sdíli minimálně několik set lidí. Takto si individualitu nepředstavuji. Samozřejmě lepší, než kdybychom měli všichni jedno stejné jméno. Nicméně individualita bude asi spočívat v něčem jiném. Tedy ta skutečná individualita, ne tak, která se zdůrazňuje studentům ve škole, aby se nezbláznili z toho, že jsou průměrní a že existuje šest miliard lidí stejných jako oni. (Přeháním, ale doufám, že pointa je vám jasná — individualita každého z nás je menší, než si někteří myslí, čímž však nevyzívám k tomu, abychom se všichni oblékli do stejných šedých tepláků a přestali se snažit v čemkoliv vynikat.) [37] > opravdu by mě zajímalo, kdo se pod tímto nickem schovává Jakub Valenta, 6.A, od špičky — ukousnutím nebo nožem (pokud je poruce), nikdy však nějakým lámání, ďoubáním, šťouráním či jiným způsobem, po kterém bych měl ulepené ruce a banánovitý sliz za nehty (myslím tu tenkou lepkavou vrstvičku těsně pod slupkou); Překvápko, co? A teď si představ, že bych se odzačátku podepisoval tak, jak mě znáš. Dovolil by sis potom napsat, že je můj příspěvek zcestný a že jsem mladší než ty? Asi ne, omezoval by ses ve svém projevu a omezoval tím i tuto diskusi.

Je to snad již taková rarita, že se skoro z každé diskuze stane diskuze o něčem jiném (někdy až nevkusně), ale tady se začala řešit anonymita, již několikrát probíraný problém. Já si myslím, že to je na jednici, zda si přeje, aby se vědělo, že on je autor článku. Já si spíše přeji anonymitu, kvůli mé "výborné" pověsti, kterou jsem si bohužel již vydobyl..... Jinak ještě k článku-Je k pochopení, ale nepopírám že jsem si ho kvůli úplnému pochopení přečetl více než jednou a to 2krát+některé pasáže ještě znovu. Je skutečně zvláštně napsaný, ale já v tom nevidím problém a spíše na mě utváří dojem, že si autorka dokázala pohrát s myšlenkami a formulovat je ve specifickém písemném projevu.

Polaroid je Petr Černý z 5.B, ale já jsem vám to neřekl. Tak to prosím Petrovi neříkejte, až ho uvidíte, aby se na mě nenaštval. Já ho mám docela rád. Až na ty jeho divný názory je Peťa v pohodě kluk. Dík

Nějak jsem taky dostal chuť se zapojit do diskuze.. Nebudu se tu dělit o svůj názor na Káčy text, protože co si myslím může být stejně každému jedno, ale svoji trošku ohledně tématu (ne)podepsaných příspěvků přidám. Fakt je, že já osobně se pod všechno podepisuju - ať je to chvála nebo kritika - a to ani ne pro to, že bych to cítil jako nějakou "morální povinnost" nebo si myslel že to mémo příspěvku dodá relevance, ale prostě proto, že..hmm..vlastně ani nevím proč. Heh. Faktem ale zůstává, že si rozhodně nemyslím, že by nepodespaný příspěvek měl být ignorován. Když jde o konstruktivní kritiku, může mi být jedno, zda to napsal spolužák, někdo koho nemám rád, náhodný kolemjdoucí nebo pro mě za mě třeba Dalajláma. Jde o to, co je napsáno, ne kdo to napsal. (Kdyby chtěl někdo namítnout, že to není pravda a že a autor je stejně tak důležitý, jako dílo samotné, měl by samozřejmě pravdu, ale na internetových fórech - a obzvlášť pak, když je téma takové, jako zde - to tak podlě mě není) Říká se o mě, že jsem pořád v opozici. No, když už, tak si dovolím ještě jednu poznámku směrem k zdejší většině, tedy odpůrcům anonymů: ač možná ne v této diskuzi, několik z vás se nechalo slyšet, že nepodepsaná chvála je v pořádku, zatímco nepodepsaná kritika ne. Co je to proboha za logiku? Když už říkáte, že by se autor neměl stydět za to, co říká, mělo by to snad platit ve všech případech, ne? Že podepsaná chvála může působit jako podlézání? Podepsaná kritika zase může vyvolat vztek nepochopivšího kritizovaného. Myslím, že v obou případech je jak anonymita tak i neanonymita pochopitelná. Zkrátka: Pseudonymy se v literatuře používaly od nepaměti. Někdy autor prostě z nějakého důvodu nechce být jmenován a přesto své dílo či názor zveřejnit. Tak mu to právo neberme.

Ja bych si do obcanky klidne nechal dat majkee :DDD ... uznavam trochu mimo diskuzi ... ale třída se zastává kačky dosti bojovnými způsoby;) ... to je ta krása/ošklivost internetu, jeho anonymita

... A JÁ UZVEDNU 150 KILO!! .)

[33] Systém nebyl dělaný na odpovědí na více komentářů v jednom příspěvku :) Opraveno, teď již to funguje, jak má.

tak příspěvek Polaroida mně přišel naprosto zcestný, opravdu by mě zajímalo, kdo se pod tímto nickem schovává. Dávat na stejnou úroveň nick a vlastní jméno mluví za vše. Pokud teda nechce mít místo jména na občance napsáno Polaroid a vlastně všude jako polaroid vystupovat. Myslím si, že než dostaneš svoji první občanku, tak ti třeba dovolí dát místo jména nick....

2 Polariod: No tak to pozor, rikal tady nekdo, ze je zakazano kritizovat? Ja se pouze zminila o tom vyjadrit NAZOR...jmeno pokud vim podtrhuje individualitu cloveka a je hodne podstatnou casti nasi osobnosti a jasnou vizitkou. Prece kdyz budu psat napr. zivotopis tak se pod nej nepodepisu "Kachna" ale "Tereza Vinklerova"...

Neuvěřitelné. Student Polaroid by pravděpodobně rád, abychom všichni chodili do školy v pytli a masce, aby nikdo nevědel, kdo je kdo. Samozřejmě bychom se také museli každou minutu nadechnout helia, aby nebyl poznat ani hlas. Mám-li názor, chci, aby ostatní věděli, že ho mám právě já a ne jakýsi anonymní kdokoli. Diskuse, v níž chybí konkrétní jména, ztrácí význam. A propos: Oceňuji styl pana Polaroida.

:DTo polaroid: Jestli je pro tebe tvoje jméno jen pár písmenek, tak to je docela smutný. A jsem si jist, že jméno každopádně "o tolik víc ukáže, kdo ten příspěvek napsal", než nějaká anonymní přezdívka. Další skutečností je to, že podepsané kritiky s hlavou a patou bych si jako autor povšiml. Rozhodně si ale nepovšimnu žvástu člověka, který se ani nemůže do kolonky k tomu určené podepsat. btw:proč myslíš, že se ta kolonka jmenuje "jméno"?

Hm, drobná chybka v systému, zdá se. Reaguji na příspěvky 27, 29 a 31.

[27] >Vsimnete si, co se stalo, kdyz se nekdo projevil jinak nez normalne?! Článek byl zkritizován, protože se někomu nelíbí — to se stalo. No a? Je na té kritice něco špatně? Kritizovat články, které jsou "jiné než normální", je zakázáno? Každý "nenormální" článek je automaticky dobrý? [29] A když připojí své pravé jméno s podpisem třídního profesora a razítkem školy, tak co? Bude ukamenován? Nebo příjde Rocco a zastřelí ho a potom Clemenza sní jeho sicilské trubičky? Nebo zjistíš, že je to hlupák, a budeš se mu smát? Nebo zjistíš, že je to mudrc, a budeš se ho bát? [31] > (...) schovavaji za par pismenky. Jako by snad tvoje jméno bylo něco jiného než pár písmenek a o tolik víc ukazovalo, kdo ten příspěvek napsal. A opět: Kritizovat je zakázáno a všechny články jsou automaticky dokonalé. ---- Nechápu, proč vám všem proboha toliko záleží na tom, jaké je křestní jméno, příjmení, třída a preferovaný způsob loupání banánů autora každého příspěvku? Není snad podstatný obsah příspěvku? Nebo to je opravdu jen rafinovaná taktika, jak odvést pozornost od obsahu, který je pro vás tak trochu nepříjemný?

Je opravdu celkem zarazejici, ze tak "elitni" studenti se zabyvaji takovymi banalitami, jako kritizovat neci styl. Nekdo se jen trochu odlisuje a hned dostane cocku. Nejvic me bavi vzdy pozorovat jak pochvaly maji vetsinou autora se jmenem, tridou nebo prezdivkou pod kterou autora vsichni znaji, samozrejme kritici, stouralove a jini se schovavaji za par pismenky. Prece kdyz neco rikam tak se za to nestydim, kdyz to chci rict tak to reknu a stojim si za tim?? Nebo to se stydite za svuj nazor, tak tam radsi hodite "gvp studentka" (nenarazim na nikoho to me ted napadlo)?? Muzeme byt vubec radi, ze nejake forum mame a ze si nekteri daji tu praci s clanky, ktere jsou zde publikovany.

teď jedna otázka mimo - nevíte kdo vybíral ty fotky? vzhledem k tomu, že jsem také elitní student, tak se ta fotka pro ten můj výraz vůbec neměla dostat ven a tu původní verzi dej někam na net a sem dej link, rád bych si jí přečet. ať konečně vim, proč máš nejlepší známky ze slohů

Nevím, nevím jestli by sis, GVPstudente, nechtěl ´porozprávět z očí k očím´. (ukázka mých "osobitých" formulací, které Ti jak jsem si povšimla nejdou zrovna dvakrát pod vousy. Nebudu dráždit vosí hnízo bosou nohou a na příště se speciálně k Tvé potěše oněch "nevhodných formulací" vyvaruji, souhlas?). Upřímně řečeno mi připadá lehce házením hrachu o zeď tato internetová cesta tvých výtek k mému článku. Výtky zde jsou obšírně rozhazovány, leč následné ctěné jméno autora těchto zajisté oprávněných "rad" jak použít ironii v textu lehce postrádám. Zkusme to takhle, pokud zrovna nepospícháš do školy (což je velice chvályhodné a to hodně, hodně:P), připoj ke svým komentářům ještě jméno. Dík;) Názory publikuješ rád/a, zkus to i se jménem .. - toť má skromná rada. btw- původní verze mého článku byla odlišná od zde publikované. (zájem?) Jéé, a jinak - vážim si všech reakcí. Hohoo, je pěkný přečíst si názor a přiřadit si k němu tvář;). Děkuju za názory s podpisy. (ehm, že bych pochopila jak nelibě jsou působící anonymní výroky .. ) útrum anonymitě v evaulaci?

Občas by na diskusním fóru nebylo od věci zavézt přihlašování se pod jménem. Vymizela by anonymní kritika a příspěvky by se daly brát vážnějc. Výkřiky do tmy od anonymů bych se rozhodně nezabýval. Neříkám, že to, jak Káča píše, je můj šálek čaje, ale dosti lidem se to zjevně líbí. A komu se to nelíbí, alespoň se podepište. A Káče díky za info ohledně celé akce.

Po precteni prispevku jsem zpozorovala jednu obrovskou zvlastnost. Jsme studenti gymnazia, chceme se rozvijet a nikdo asi nechceme byt ovci v davu. Vsimnete si, co se stalo, kdyz se nekdo projevil jinak nez normalne?! Profesori se k nam snazi pristupovat tak, abychom se rozvijeli v ramci moznosti tim smerem, kterym chceme. Predstavila jsem si, kdyby se par z vas stalo profesorem, jak by k nemu studenti pristoupili.Jako k tomu, ktery potlacuje individualitu a chce stereotyp. Pokud se nekdo chce v jakekoli oblasti rozvijet, meli bychom mu v tom pomahat a ne ho utlacovat!

Tady je někdo, kdo bere tento článek vážně? Je vůbec možné brát vážně článek, jehož perex končí mezerou, zvýrazněnou výpustkou, další mezerou a tečkou a celý text je nakonec uzavřen smajlíkem? Když už nic jiného, tak toto přeci musí i tomu nejpomalejšímu čtenáři jasně napovědět, že přívlastky jako elitní, ambiciźní, příčinlivý, udatně bojující, chvályhodný, výtečný, hodně hodně výtečný či obdivuhodný nemohou být myšleny jinak než ironicky. Nebuďte tak vážní a neberte se tak vážně, vážení.

Doufám, že články na našem webu nebudou nikdy říkat jen "CO, KDY, KDE, PROČ..." Autor příspěvku č.24 pravděpodobně neví, co obnáší tzv. publicistický styl. Doporučuji základní učebnici Melichara a Styblíka. Článek je napsaný velmi dobře. Vždy jsem si myslel, že katastrofické výsledky výzkumů čtenářské gramotnosti české mládeže nejsou úplně pravdivé. A vida. Statistika měla pravdu. Myslel jsem, že něco tak ortodoxně českého jako je ironie, rozklíčuje v textu každý. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že hra s velkým Cé odkazuje i k tomu, že většina účastníků je z 5.Cé. Pletu-li se, odpusťte. P.S.: Samozřejmě celému týmu a Matějovi gratuluji.

Reagoval bych obšírněji, ale bohužel za chvíli musím do školy ;) Samozřejmě vím, že slova o "elitním gymnáziu" jsou koloritem na naší škole, ovšem z pohledu náhodného návštěvníka gvp.cz musí tato slova působit přinejmenším nafoukaně. Navíc nikde v textu nevysvítá, že by se jednalo o ironii nebo něco podobného. Jako arogantní mi přijde nadpis i vzhledem k ostatním studentům GVP, kteří zřejmě jen mohou obdivovat tuto elitu, která mezi nimi každý den chodí po chodbách, a která se dostala do finále. Neříkám, že to tak musí chápat každý, ale znovu není z textu jasné, že se jedná o ironii. Neodmítám osobitý nebo odlišný styl autorky, přesto si myslím, že některé formulace a věty jsou tak "osobité", že nejdou pochopit. Chápu, že mnohé věty mohou mít smysl, který nechápu (třeba jsou součástí určitého třídního či školního slangu - stejně jako v naší třídě existují fráze, které by student jiné třídy nepochopil). Ale protože článek informuje studenty a veřejnost, neměl by obsahovat například nějaké "inside jokes", ale měl by věcně a hlavně pochopitelně říkat CO, KDY, KDE, PROČ...

Je nemožné "učit se ze svých chyb", když tam žádné nejsou. To že má někdo odlišný styl než ostatní neznamená, že je chybný. A kritikům, kteří se ani nedokázali pod svůj příspěvek podepsat, se člověk může jenom vysmát (kdyby samozřejmě věděl kdo to je).

Hohoo, ehm .. upřímně - podivuhodné. Jj. vzali jste mi krapet vítr z plachet. 1. hojností příspěvků 2.´obsahovostí´příspěvků Beru v potaz všechny výtky (mnohdy nemálo zajímavá zjištění). Co dodat? Nic více, nic měné než-li: DÍKY. OK;) - poučím se ze svých chyb. Mějte se, případně Kateřina Hupáková sídlí v 5.C a mile ráda uvítá veškeré literární rady (:

aloha, 1- gratuluji, jste dobří a je mi líto, že jsem neměl možnost být s Vámi. 2- článek jsem četl dříve, když teď, zpětně, čtu reakce z pléna, nějak jsem potřebuji se podělit i o svůj dojem: autorku, sice neznám, přesto jsem článek četl s velikou chutí - a to nejen kvůli jeho obsahu, ale i stylu. O to větší pro mne byly vesměs silně negativní příspěvky v diskusi. Upřímně, velnou část těch negativních jsem zřejmě nepochopil, jen bych jejich autorům vzkázal, že to, že jak píší, nějakou část textu nepochopili, neznamená, že musejí hned odsoudit tyto části, celý text, autorku... no nic, mějte se pěkně a více podobných úspěchům elitním studentům elitního gymnásia a elitním profesorům poděkování.

jedno ne

velké CÉ už chápu i já, nějak jsem přehlédnul jedno

Jsem "autorkou" příspěvku,který kritizujete v bodě (5) a který asi nebyl až tak úplně správně pochopený..Jak jsem napsala na začátku-článek nebudu komentovat-proto mě trochu mrzí,že jste to pochopil tak, jako že jsem odsoudila Katku k tomu,že neumí psát..To že lidi nemají psát,pokud to neumí,bylo myšlené například právě jako články na internet atd..Jinak samozřejmě,ať píšou školní slohovky a podobně,to nikomu neberu:),jen mě prostě trochu zarazila reakce "už jste sem něco přispěli?"..A poslední věta mého příspěvku byla tak trochu odůvodněním,proč někteří "elitní kritici z GVP" roznesli tento článek na kopytech:)

Všem autorům komentářů, zejména GVPstudentovi a to Annia: (1) Předem přiznávám, že věc možná beru poněkud osobně, neboť jsem text redakčně zpracovával (a nesu tedy - přinejmenším zčásti - odpovědnost za jednotlivé formulace). I jinak ale, myslím, není od věci na některé Vaše námitky zareagovat. (2) Námitku s velkým C považuji za vyřešenou (a text mi v tomto ohledu připadá celkem bez problémů srozumitelný, což samozřejmě neznamená, že někoho, kdo o soutěži ještě neslyšel, nemůže mást). (3) Výraz "elitní" v názvu sice opravdu může působit poněkud vzpupně, na druhou stranu mám dojem, že se toto slovo stalo jakousi součástí školního folklóru a že ho celkem nikdo nebere úplně vážně - i já (a totéž, myslím, platí pro autorku) bych jeho použití v textu vnímal spíše jako ironii než jako vážně míněné označení (jinak ale souhlasím s tím, že opravdu se považovat za elitu je hloupé - a to nejenom u studentů gymnázií). (4) Styl autorky je opravdu výrazný a neobvyklý, Katka si toho také sama je vědoma. Nemyslím si nicméně, že by správným řešením bylo osobitého stylu se vzdávat (spíše ho postupně rozvíjet, "kultivovat", mám-li použít slovo, které nemám moc rád). Proto jsem také Katce doporučil, aby poetizující formulaci "chvályhodně, hodně, obdivuhodně" zachovala, i když třeba někoho může zarazit, připadat mu podivná apod. Vypustit konkrétně tuto formulaci ostatně Katka skutečně navrhla - za její přítomnost ve zveřejněném textu tedy mohu já. (5) Argument "neumí-li někdo psát, psát nemá" považuji z více důvodů za nešťastný. Psát se, zaprvé, nenaučí nikdo, kdo to nebude zkoušet (a ve škole jste, mám takový dojem, právě proto, abyste se učili to, co třeba ještě úplně neumíte). Zadruhé bych byl opatrnější při vynášení soudů typu "ten a ten člověk neumí psát" - myslím, že jde vždy o značně subjektivní hodnocení a že bychom to měli umět reflektovat. (6) Souhlasím s Polaroidem, že úroveň některých příspěvků není příliš vysoká. Pro anonymní diskuse pod články je ostatně agresivní, ironizující, odsuzující, útočný (atd.) styl typický. A myslím, že přijímáme-li takový styl za svůj, kazí to, řečeno poněkud filosoficky, naše duše. Doporučuji tedy všem, aby neusilovali o převahu na podivně virtuálních bojištích. A místo toho zaměřili svou pozornost na aktivity v reálném světě. (7) Mějte se tedy co nejlépe a nebuďte tak přísní:-)

[15] Kdo by to byl řekl, že zrovna u článku o řečnických schopnostech studentů GVP to nebude trvat ani dvacet komentářů, abychom klesli s úrovní diskuse až na samé dno.

Kdo chce kritizovat, že někdo neumí psát, měl by se umět alespoň podepsat. Krom toho ten článek je naprosto v pořádku a nic víc jsem si od něj nesliboval.

Myslim, že kdo zná Katku, tak může v článku vidět jedině její osobitý styl, na kterém podle mě neni nic špatnýho. A že velké C není nepodstatné znamená že je podstatné, protože je to název soutěže :-) Spíš než článek bych chtěl ale ocenit úspěch našich studentů, za který si určitě pochvalu zaslouží.

Mě třeba "hodně, hodně! Obdivuhodně" celkem pobavilo... ale přiznám se, že ono "velké nepodstatné CÉ" jsem nepochopil.

Možná si sedíte na vedení, když nechápete souvisloti nebo fráze textu ?!

ten clanek se dal napsat skvele, fakt je to bezva, ze postoupili, ale takhle to zkazit..

souhlasim s tim. pokud nekdo psat neumi at to nedela. hruza

Aniž bych se jakkoliv vyjadřovala k tomu článku,mám malou poznámku k tomu co jsi napsala ty..Když už články psát neumím,tak je jednoduše nepíšu;)..Takže si myslím,že není vhodné psát věci typu "tak už jste sem něco přispěli?"..Nevím,kdo je Kateřina Hupáková,ale myslím,že si hodně lidí řekne,že pokud psát neumí,tak ať to nedělá.

Přeju úspěch všem a pro ty co kritizují článek, tak už jste sem něco přispěli? Navíc ne vždy se zadaří napsat něco, co by vyhovovalo všem.

gratuluju, jinak souhlasím-článek je opravdu velmi zvláštní:)

Já nechápu: vydali na cestu do parlamentu. Přesněji řečeno na Cestu do parlamentu (spíše přesněji napsáno, řekneme to stejně)

Gratuluju a přeju hodně štěstí, akorát mě zaráží samotný článek, počínaje arogantním nadpisem a velmi podivným textem (obzvlášť "jsme dopadli chvályhodně, ba přímo výtečně a to hodně, hodně! Obdivuhodně.")

Hodně štěstí, vyhrajete!!!;-)

Taky gratuluju a myslim že to finále zvládnete

Uz se moc tesim!

Drzim vam vsem palce, urcite uspejete!! Jinak musim Ti Kacenko pochvalit pekny clanek:-)

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem