Menu se načítá

Víte, kdo je „pan“ Filuta? Kdo je pan Robin Kryštůfek?

Helena Vondráčková

15. listopadu 2013
Sledujte v neděli 17.11. 2013 od 13.25 na ČT2 pořad České hlavičky! Na naší škole studuje vicemistr ČR v oboru chemie a laureát ceny GENUS, která je součástí soutěže České hlavičky. Děkujeme, Robine, jsme na Tebe velmi pyšní.

V Brně 16.6.2013 byly vyhlášeny výsledky 35. ročníku Středoškolské odborné činnosti. Po dlouhé době máme na škole opět finalistu národního kola této soutěže, v oboru chemie jsme získali druhé místo v celé ČR.

Středoškolská odborná činnost, podobně jako olympiády z různých oborů, je vyhlašována MŠMT a vysokými školami je zohledněna v přijímacím řízení. Robin svým výsledkem udělal nejen čest naší škole, ale mimo věcných a finančních cen, si také zajistil přijetí na libovolný chemický obor na vysoké škole, včetně jeho milované biochemie.

Robin se ve své rozsáhlé práci věnoval tématu Syntéza nových metallakarboranových inhibitorů HIV-1 proteasy. Na Ústavu anorganické chemie AV v Řeži, kde toto téma zpracovával, trávil nejen téměř celé prázdniny, ale také mnoho volného času v průběhu školního roku. Práci vedl p.dr. Václav Šícha, kterému taktéž děkujeme, protože tak činil často ve svém volném čase a zdarma. Robin ve své práci pokračuje dále, tentokrát i na Ústavu organické chemie AV. Na obou pracovištích je již také zaměstnán.

Opět v Brně, ale tentokrát 14.10. 2013 proběhlo slavnostní vyhlášení 7. ročníku soutěže mladých vědců České hlavičky. Celý večer byl natáčen Českou televizí a bude vysílán v neděli dne 17.11. ve 13.25 na programu ČT2. Tuto soutěž pořádá společnost České hlavy, která sdružuje mnoho akademiků a velmi vzdělaných lidí. Robin byl mezi osmi nejlepšími vědecky pracujícími středoškoláky. Převzal cenu v kategorii GENUS – člověk a svět kolem něj, týkající se oborů přírodních věd.

Robin je všestranně nadaný. Jde mu matematika, je nejlepší z ročníku z angličtiny. Pro školu zdarma naprogramoval objednávání vstupenek pro Klub mladého diváka. Ve třídě chápou jeho nasazení, vědí, že pokud mu to čas dovolí, je s nimi rád i mimo školu. Je s ním legrace, bavit se umí skvěle. Je spolehlivý, vtipný a pracovitý. Díky vytíženosti výzkumnými aktivitami má nyní individuální studijní plán. Ve škole nemá vynikající prospěch, jak by se dalo očekávat, ale určité ví, co chce. Jeho vědecké snažení jistě bude pokračovat, v červnu letí reprezentovat ČR do Ameriky.

K výsledku mu blahopřejeme a zároveň doufáme, že jeho úspěch bude příkladem pro naše další studenty. A „pan“ Filuta? Uvidíte v neděli.

Komentáře

Gratuluji a přeji hodně úspěchů!

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem