Menu se načítá

GVP in USA 2017

Vojtěch Svoboda

8. října 2017
I letošní rok, jak už je dobrým zvykem na naší škole, se maturanti podívali na východní pobřeží USA. Zde se můžete dočíst, jak celá naše výprava probíhala, co vše jsme viděli a koneckonců se podívat i na nějaké ty fotky.

21.1. září jsme šli do školy jako obvykle. Tentokrát ovšem s velkými kufry a plnými batohy. Po druhé hodině, kdy už dorazil i profesor Babiera i přes poruchu svého auta, jsme vyrazili směr letiště. Na letišti, kde jsme posbírali lenochy, kteří radši zameškali a trochu se prospali, jsme se vydali na dlouhou cestu do USA. Z posledních zbytků sil jsme se přepravili do centra velkého New York City a překvapeni nočním životem si prohlédli Times Square a přilehlou oblast. Bohužel na nás nečekal luxusní hotel, pohodlná postel ani teplá sprcha. Čekala nás fronta na autobus směr Washington DC, kam jsme dorazili přibližně ve 4 ráno. Hodina vyčkávání už uběhla celkem rychle a zanedlouho jsme poznali Jeffa, který nám přivezl jídlo a nápoje k snídani, tudíž byl pro nás hrdina dne. Bohužel už tak drastický den, kdy jsme naspali asi 5 hodin, zdaleka nekončil. Celodenní výlet po National Mall a všech monumentech a memoriálech nás velmi vyčerpal, ale někteří blázni toho stále neměli dost a vydali se na přípravný zápas NHL mezi Washington Capitals a St. Louis Blues. Pro domácí fanoušky byl vrchol večera vyhraný pěstní souboj dvou hokejistů, protože při skóre 0:4 nad ničím jiným jásat nemůžete.

Další den jsme si prošli všechny tři typy mocí v USA a jejich sídla (Supreme Court of the US, US Capitol, The White House). Večer nás čekala další americká sportovní akce - baseball. Znovu jsme byli svědky utkání, ve kterém domácí nezářili. Po 8. směně, kdy na tabuli svítilo hrozivé skóre 5:1 pro hostující Tampa Bay Rays se fanoušci Baltimore Orioles začali zvedat a odcházet. Mr.B v obavách, abychom se kvůli dopravě dostali na hotel ještě před půlnocí, zavelel k odchodu. Přišli jsme o extrémně napínavou směnu, kde se domácí hnali za vyrovnáním a ráno jsme zjistili, že výsledek nakonec nebyl tak špatný jak jsme čekali - 6:9. Aspoň mikiny jako útěcha nám zůstaly. Neděle se nesla ve stylu typické americké zábavy. Obrovský zábavní park Busch Gardens nás přivítal jekotem těch, kteří se nebáli nastoupit na děsivé horské dráhy. Naše skupina se tak rozdělila. První polovina, která si horské dráhy náramně užívala a smála se té druhé, která vypadala asi takto:

Naše dny ve Washingtonu byly tímto sečteny a po "Relax day" v Norfolku a Virginia Beach jsme se přes školy walsingham Academy a College of William and Mary ve Williamsburgu dostali do Richmondu, kde jsme tu noc přespávali. Ráno nás Mr.B překvapil americkými donuty a my se tentokrát vydali do přírody a za Thomasem Jeffersonem do jeho domu Monticella, kde jsme se dozvěděli něco o vzniku USA. Nejlepší večeři celého zájezdu jsme spořádali právě tento den. Sestra profesora Babiery nám přichystala to nejlepší přivítání - plné talíře amerického i filipínského jídla. Přenocování v DC a následná cesta zpět do NYC nám tentokrát rychle utekla a my se už večer plavili trajektem na Staten Island, kde jsme měli pronajatý dvoupatrový byt, kde jsme po zbytek našeho zájezdu měli bydlet. Po cestě jsme stačili zahlédnout Statue of Liberty a malebnou noční scenérii Ney Yorku.

V New Yorku jsme stihli velké množství věcí. Začali jsme výletem na Liberty Island a přilehlý Ellis Island. Po navštívení ikony New Yorku jsme se vydali do smutnější části historie a připomenuli si datum 11.9.2001. V muzeu na všechny z nás tato tragédie dolehla, když jsme viděli původní zohýbané části World Trade Center a rozdrcená hasičská auta. Zdaleka nejemotivnější ale byla místnost s fotkami a jmény všech zesnulých během tohoto tragického útoku. Plni emocí jsme se spěchali převléknout a (jak jinak než pozdě :-)) jsme zhlédli představení Miss Saigon se slavnou scénou s vrtulníkem. Jeden z nejlepších zážitků nás ale teprve čekal. Nebyla to muzea ani Central Park ani Rockefeller Center. Byl to pohled z vrcholu Empire State Building, který jsme si naplánovali na západ slunce. "Farewell dinner," kterou mezitím obstaral Mr.B byla úžasným překvapením po příjezdu. Následná Karaoke show v podání Mr.B, Tutiho a Johanky určitě také stojí za zmínku. Poslední volný den už každý strávil tak, jak chtěl zakončit tento úžasný výlet GVP in USA.

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem