Menu se načítá

Návštěva západního světa

Jan Řezáč

30. září 2014
 This is an article, written in Czech, about GVP's annual trip to the USA. After reading this and the "GVP in USA 2014" article written in English, if you are a pre-maturita student and would be interested in participating in next year's GVP in USA trip, please let Mr. Babiera know. Thank you to Jan Rezac and Olga Vlaskova for writing the articles.

12. září je den, kdy tenhle náš malý zájezd začíná. Je to ráno, kdy v ranních hodinách a za silného deště, přijíždíme na Letiště Václava Havla odkud odlétáme, do Bruselu a následně do New Yorku. Skupinka 14 teenagerů v jednom letadle se může někomu jevit jako noční můra, ale brzké vstávání se projevilo i u nás, a tak jsme většinu letu prospali. Po dosednutí letadla na letišti JFK ze všech unikala natěšenost a dobrá nálada, jako pára z papiňáku. Škoda jen, že nám ji o pár desítek minut později zkazila nekonečná fronta na imigračním úřadě USA, která nás stála zmeškání autobusu. Přesto přese všechno jsme se ke svým prvním hostitelům do Washingtonu dostali živí a zdraví. Po dvaceti čtyřech hodinách cestování, to byla naše první chvíle na zastavení a klidný odpočinek.

Den poté jsme se přesunuli do Norfolku ve Virginii. Zde jsme pobývali u známých pana profesora Babiery. Celý den jsme strávili, užíváním táhlých písčitých pláží a návštěvou největší základny námořní pěchoty v USA (Norfolk Naval Station).

Norfolk Naval Air Station (T. Moravec)

V pozdějších hodinách nás při koupání v oceánu zastihl déšť a my jsme byli nuceni naskákat do auta a zmizet. Čtvrtý den byl jeden z nejvyčerpávajících. Prakticky celý den jsme strávili pojídáním sladkostí a vozením se na obřích horských dráhách. Když se začlo stmívát, tak se celý park “proměnil“ do hallowenské tématiky, což obnášelo i husí kůži nahnánějící strašidelné hrady. Po zocelení a patřičném ochutnání tamější atmosféry park opouštíme a kompletně zničení usínáme.

Griffon, Busch Gardens (A. Novak)

První zastávkou na cestě zpět do Washingtonu je, vysoká škola Williama a Mary – jež je jednou z nejstarších v USA. Dokonce se nám podařilo odchytit jednu studentku, která byla natolik ochotná a povyprávěla nám něco málo o sesterstvech. Den jsme završili v Baltimoru prohlídkou nádherných historických lodí a sledováním baseballového souboje o první příčku tabulky, který se odehrával mezi Baltimore Orioles a Toronto Blue Jays.

Tall Ships, Baltimore Inner Harbor

Následující den jsme započali naše dobrodružství prohlídkou historickým epicentrem US Capitol, návštěvou ohromné Library of Congress a také shlédnutím Nejvyššího soudu. Následovalo naše vypuštění do muzeií Washingtonu, v nichž by se dalo strávit i více jak šest hodin. Neméně vyčerpávající byla i naše zastávka místního obchodního centra Potomac Mills, jež pohotově zredukovala finance nás všech. Bolavé nohy a utahané tělo nám zahojila večerní relaxace ve vířivce. Řadově druhý den ve Washingtonu jsme zde stihli obhlédnout veškeré památky, které toto město nabízí: Iwo Jima Marine Corp Memorial, Martin Luther King Jr. Memorial, DC War Memorial, Korean War Veterans Memorial, Lincoln Memorial, Vietnam War Memorial, National World War II Memorial, Washington Monument. Dokonce jsme zastihli navštívit i pandy v Národní zoo, škoda jen, že jsme neměli takové štěstí s panem prezidentem, když jsme stáli před Bílým domem.

Library of Congress

Iwo Jima Marine Corp Memorial

Lincoln Memorial

The White House

Martin Luther King Memorial

Ve čtvrtek došlo k našemu poslednímu přesunu a to do jedné z největších metropolí světa, do New Yorku. Po příjezdu se okamžitě ozval vnitřní hlas, který se dal utišit pouze super mastným, pro Ameriku typickým, hamburgerem. Ubytování v New Yorku bylo opravdu speciální, pokud bych ho měl k nečemu přirovnat, pravděpodobně by to byl dům Weasleyových ze série Harryho Pottera. Paní byla však milá a místa bylo dost pro každého, takže žádný problém nenastal. Ještě toho večera jsme stihli další ždímání kreditních karet a dechberoucí výhled na vršku Empire State Building. Celý večer byl dovršen zastávkou a rychlým focením na Times Square. Druhý den jsme se lodí dopravili, před “né tak velkou, jak vypadá na obrázcích“ Sochu Svobody, odkud byl fascinující výhled na panorama Manhattanu. Následovala Wall Street, memoriál 11. září a Brooklynský most. Poté jsme dostali rozchod, při kterém pár z nás dostihl stesk po podstatně tiší Praze, a tak jsme se uchýlili do klidnějších částí New Yorku, jako jsou East Village, Central Park a jim podobné. Třešničkou na dortu onoho večera, byl famózní muzikál Pippin, který jsme shlédli na Brodwayi. Poslední den jsme dostali volnou ruku při výběru aktivit, jedinou povinností byla až večeře, v čínské restaurci, s tetou pana profesora. Ráno jsme si sbalili věci a byla před námi poslední úmorná cesta. Cesta domů.

The Empire State Building

Manhattan Skyline from Liberty Island

Statue of Liberty

Times Square (M. Spacek)

Kdybych měl tento výlet nějak zhodnotit, dal bych této výpravě pět hvezdiček ze tří. Byli jsme skvělá parta, která si hryže nehty před maturitami a tenhle zájezd nám dovolil alespoň na chvíli zapomenout. Měli jsme s sebou skvělé profesory, kterým bych chtěl takto poděkovat. Panu profesorovi Babierovi za to, že tohle celé naplánoval a že díky němu jsme mohli toto zažít. Paní profesorce Haškové za to, že má svatou trpělivost a celý zájezd snášela naše pubertální vtipy a věci jim podobné. A také skvělé partě, která tam byla. Díky vám budu na tento zájezd vzpomínat do konce svého života.

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem