Menu se načítá

¡Barça, Barça!

Montserrat, Park Güell, Sagrada Família, Gerona, Casa Batlló, Casa Milá – Tato skvělá místa a díla od těch největších umělců a legend (a nejen to) jsme viděli na vlastní oči na osmidenním poznávacím zájezdu v Barceloně a jejím okolí. Společně s profesory Lukášem Mathé, Jindřiškou Drahotovou, Adélou Kratěnovou a Marií Šponarovou se zájezdu účastnily loňské třídy 3.B, 4.C a 2.F. Pokud jsme zrovna nebyli na výletě, trávili jsme čas v hotelu Koppers v městečku Piñeda del Mar asi 50 minut od Barcelony. Každý den byl plný zážitků a poznání.

Náš odjezd do Španělska byl stanoven na 18.6.2011. Vyjíždělo se v dopoledních hodinách a cesta trvala celý den a noc. Putovali jsme přes Německo a Francii. Do letoviska Piñeda del Mar jsme dorazili kolem 6-7 hodiny ranní. Do volných pokojů tříhvězdičkového hotelu Koopers nás vpustili až v 10 hodin, a tak jsme měli volno. Celkově byl tento první den odpočinkový. Prohlédli jsme si město, viděli poprvé místní moře a vybalili si. V hotelu jsme měli zaplacenou polopenzi, jedli jsme zde tedy každé ráno a večer. Strava byla zajištěna formou švédských stolů.

Druhý den po snídani naše skupina vyrazila na vlak do Barcelony, který dojel na náměstí Plaça de Catalunya. Odtud jsme se šli podívat do secesní Barcelony na domy architekta Antoni Gaudího – Casa Batlló a Casa Milá. Dále jsme navštívili čtvrť zvanou Barri Gotic, kde se mimo jiné nachází barcelonská katedrála, socha Kryštofa Kolumba a slavnou třídu spojující přístav a centrum města, Las Ramblas.

Následující den jsme vyrazili autobusem na horu Montserrat, kde se nachází pro Katalánsko nejvýznamnější benediktýnské opatství. Byl odsud nádherný výhled na okolí. Uvnitř kláštera jsme vyslechly zpěv tamějšího přeslavného chlapeckého sboru a vystáli jsme frontu na sochu Černé madony Montserratské. V druhé polovině dne jsme navštívili monumentální (avšak nedokončenou) katedrálu Sagrada Familia a Park Güell, kde se nachází nejdelší lavička na světě.

Po nočním odpočinku naše skupina navštívila barcelonské akvárium, kde se nachází zhruba 11000 mořských živočichů. Dále jsme absolvovali celkem dlouhou cestu pěšky, abychom dorazili do muzea umění Joana Miró neboli Fundación de Miró. Po prohlédnutí expozice tohoto surrealistického malíře jsme se rozdělili na dvě skupiny. Jedna šla na slavný fotbalový stadion Camp Nou a druhá se vydala na návštěvu právě otevřeného Palau Güell. Po náročném dni jsme nakonec všichni společně odcestovali zpátky do hotelu.

Předposlední den návštěvy ve Španělsku nás autobus odvezl do města Figueres, kde se nachází muzeum dalšího vrcholného surrealisty, Salvadora Dalího. Bylo těžké se shodnout, které ze dvou navštívených avantgardních muzeí bylo zajímavější, skupina se rozdělila na dva tábory. Druhá polovina dne se nesla ve znamení města Gerony. Navštívili jsme zde katedrálu Panny Marie a pak jsme měli volno, abychom si vychutnali krásu zdejší středověké atmosféry. Odpoledne jsme se ve zdraví vrátili do hotelu.

Poslední den byl ve znamení odpočinku a připrav na odjezd. Nikam jsme necestovali, a tak jsme měli celý den sami pro sebe. V tento den byl v Katalánsku svátek svatého Janay, a tak se v hotelu konala velká fiesta, které se někteří z nás zúčastnili. Unavení a plní zážitků jsme následující den dopoledne opouštěli Španělsko s vidinou nepříjemné dlouhé cesty autobusem. Snad za všechny můžu říct, že jsme si celý zájezd užili.

 

 

Komentáře

v tescu za tricku

cekam tu na vas

Plechy, vomity

piňada colada!

Próxima parada? (...)

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem