Sezónní kuchařka
Mrkvová polévka s koriandrem
- 1 cibule
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 brambora
- 400 g mrkve
- šťáva z půlky pomeranče
- 1 l vývaru
- lžička strouhané pomerančové kůry
Jednu cibuli opečeme v hrnci na 2 lžících slunečnicového oleje do sklovita. Přidáme 1 lžičku mletého koriandru, 1 bramboru, 400 g mrkve a opékáme další minutu. Přilijeme šťávu z půlky pomeranče, asi 1 l vývaru a vaříme asi 15–20 minut do měkka. Přidáme lžičku strouhané pomerančové kůry, rozmixujeme a případně dosolíme. Podáváme ozdobené lístky čerstvého koriandru.
Rizoto s houbami a špenátem
- 25 g sušených hub
- 50 g másla
- 1 najemno nasekaná cibule
- 1 stroužek česneku na plátky
- 200 g nadrobno pokrájených žampionů, očištěné
- 200 g rýže
- 100 ml bílého vína
- 750 ml drůbežího vývaru
- 100 g čerstvého špenátu, propláchnutého a nasekaného
- Parmazán k podávání
Sušené houby zalijeme hrnkem vody a přivedeme k varu. Sebereme vzniklou pěnu a houby propláchneme. Znovu zalijeme hrnkem vody a deset minut povaříme. Tekutinu uchováme a houby pokrájíme.
V kastrolu na másle osmahneme cibuli a česnek. Přidáme žampiony a 5 minut mícháme. Nakonec přidáme povařené houby, rýži a zamícháme.
Vlijeme víno, až se odpaří, přidáme vývar z hub a naběračku drůbežího vývaru. Až se všechna tekutina vsákne a vypaří, tak přidáme další naběračku a takhle pokračujeme až do chvíle, kdy bude rýže uvařená (měkká, ale pevná). Nakonec přimícháme špenát a promácháme. Podáváme s trochou parmezánu.
Via Apetit
Pórková polévka
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1,3 l vody nebo zeleninového vývaru
- Větší pórek
- 2 vejce
- 0,125 l mléka
- Zelená petrželka
- Sůl a pepř
Z másla a mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme horkou vodou nebo vývarem a dobře rozmícháme. Přidáme nakrájený pórek na kolečka. Necháme povařit asi 10-15 minut. Do hrnku vyklepneme vejce, zalijeme mlékem a rozšleháme. Nalijeme do polévky a ještě chvíli povaříme. Nakonec dochutíme.
Veganská dýňová polévka se zázvorem
- Střední dýně
- 2-3 mrkve
- Kokosové mléko nebo rostlinná smetana (asi 200ml)
- 1 střední cibulka
- Trocha kokosového oleje (asi 1-2 pol. lžíce)
- Asi 2 cm zázvoru
- Sůl a pepř na dochucení
- Oloupeme a nakrájíme dýni (pokud máte dýni hokkaido, není potřeba ji loupat!)
- a mrkev na malé kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Rozehřejeme olej ve středně velkém hrnci, kde potom smažíme cibulku pár minut, aby lehce zezlátla. Dále přidáme nastrouhaný zázvor a pak i dýni a mrkev. Smažíme vše zhruba 5-10 minut. Když máme osmaženo, zalijeme horkou vodou a přilijeme zhruba 150ml kokosového mléka nebo smetany a necháme vařit, do změknutí dýně asi 30 minut, klidně déle.
- Všechen obsah rozmixujeme tyčovým mixérem úplně najemno, přidáme sůl pepř a naše oblíbené koření (například skořice a kari). Důkladně promícháme.
- Servírujeme pokapané trochou kokosového mléka na vrchu a posypané skořicí nebo lněným či dýňovým semínkem (nebo si ji prostě dejte i beze všeho, úžasná bude tak jako tak). Dobrou chuť!
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
- 400 g brambor
- 2 vejce
- podle potřeby asi 300 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 400 g švestek, jablek, hrušek nebo jiného ovoce
- 1 kelímek (asi 200 g) zakysané smetany
- rozpuštěné máslo, mletý mák a moučkový cukr na posypání
- Brambory uvařte ve slupce, nechte je zchladnout, oloupejte je, a pak je nechte vychladnout úplně. Vychladlé brambory následně nastrouhejte najemno.
- K nastrouhaným bramborám přidejte dvě vejce, špetku soli a asi 300 g polohrubé mouky. Množství mouky se může lišit podle toho, jak moc mokré brambory jsou. Výsledné těsto by mělo držet pohromadě, zároveň ale musí být jednoduše tvárné.
- Švestky očistěte a podle svých preferencí vypeckujte. Počítejte ale s tím, že vypeckované švestky pustí během vaření šťávu, a těsto v tom případě udělejte trochu hustější, aby se zcela nerozpadlo.
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Z těsta tvořte asi půl centimetru silné placičky velké jako dlaň a jednotlivé kousky ovoce do něj zabalte. Když voda vře, vhoďte do ní připravené knedlíky a vařte je pod poklicí asi 5 minut – ve chvíli, kdy jsou hotové, vyplavou samy na hladinu. Dbejte na to, abyste je opravdu vařili pod poklicí, jinak nebudou nadýchané! Uvařené knedlíky z hrnce vyjměte, dejte je do mísy, každý zvlášť propíchněte a zalijte je troškou rozpuštěného másla, aby se neslepily.
- Než se uvaří všechny knedlíky, rozmíchejte v misce zakysanou smetanu a smíchejte namletý mák s moučkovým cukrem. Hotové knedlíky podávejte posypané mákem, polité trochou rozpuštěného másla a podle chuti i zakysané smetany.
Rajčatová polévka
- 1-2 cibule
- 2 lžíce másla
- litr mléka
- kilo rajčat
- krabička rajčatové passaty nebo protlak
- tymián
- vejce
- hladká mouka
- Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme a opražíme asi 2 lžíce hladké mouky, přilijeme cca čtvrt litru mléka, mícháme, necháme provařit do zhoustnutí
- Přidáme na kostičky nakrájená rajčata (možno nejprve spařit a oloupat nebo použít plechovková), provaříme v bešamelu
- Zalijeme zbytkem mléka a vodou nebo vývarem, přidáme passatu, osolíme, okořeníme, necháme provařit asi půl hodiny
- Nakonec vmícháme kapání (vejce prošlehané se lžicí hladké mouky), podáváme s opečeným toustem
Lilek plněný houbami (1 – 2 porce)
- 1 lilek
- 100 g čerstvých hub (nebo žampiónů)
- olej
- 1 vejce (volitelné)
- menší cibule nadrobno
- větší rajče
- menší lžíce strouhanky
- špetka soli
- špetka čerstvě mletého pepře
- Lilky podélně rozřízněte, dužninu vydlabejte, vnitřky osolte a nechte 15 minut na sítku.
- Až pustí vodu, opláchněte je vodou a osušte.
- Na oleji nechte zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, přidejte pokrájené houby a orestujte je.
- Přidejte na kousky nakrájená rajčata (rajčata můžete oloupat), nasekanou dužninu z lilků, podle chuti osolte, opepřete a duste.
- Po 10 minutách přidejte strouhanku, vmíchejte vejce a směsí naplňte lilky.
- Dejte do vymazané zapékací misky, trošku podlijte vodou a zapékejte přibližně 25 minut.
Zapečené hrušky se sýrem
- 4 hrušky
- 125 g sýra typu roquefort – niva (můžeme nahradit jiným oblíbeným)
- 125 g šunky
- 2 vejce
- 125 ml 30% šlehačky
- 8 krajíců bílého chleba bez kůrky
- 100 ml suchého bílého vína
- 100 ml mléka
- 20 g másla
- Sůl, čerstvě mletý pepř
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno poskládáme plátky chleba tak, aby se překrývaly a zakrývaly dno. Pokropíme bílým vínem
- Hrušky podélně rozkrojíme, oloupeme a odstraníme jadřince. Poloviny hrušek rozkrojíme podélně na poloviny nebo třetiny
- Sýr a šunku nakrájíme - sýr na plátky, šunku na drobné kousky a rozložíme na chléb v míse, navrch naskládáme dílky hrušek
- Rozšleháme vejce se šlehačkou a mlékem, ochuťte solí a pepřem
- Zapékejte asi půl hodiny do zlatova a hned podávejte
Kyselo
V osolené vodě uvaříme houby s cibulí a kmínem, vedle brambory, vedle osmažíme vajíčka. Ke konci přimícháme do vody kvásek (množství odhadem) a povaříme. Na talíři vše smícháme a můžeme podávat.
Co dům dá
Brambory (můžeme nechat i se se slupkou) a dýni pokrájíme na kostičky, dáme do pekáče a pokapeme olivovým olejem. Dále přidáme dle chuti trochu medu, sirupu z agáve, koření ideálně čerstvé bylinky nebo oregano, navrch nadrobit balkánský sýr. Pečeme v troubě do doby, než brambory a dýně změknou.
Vejce s olivami
Rozčtvrtíme uvařená vejce. Připravíme zálivku z olivového oleje, kapky worchesteru, hořčice, soli a pepře. Zálivkou polijeme vejce a přidáme olivy. Doporučujeme nechat uležet v lednici.
Těstovinový salát
Vejce nakrájíme na kostičky, přidáme jogurt, trochu hořčice, worchester, med, trochu kurkumy, malé kousky nivy, parmezán a podle chuti mangový kečup (sehnatelné v bioobchodech). Přidáme uvařené těstoviny a smícháme.
Fresh pomazánka
Vejce rozkrájíme na co nejmenší kusy, přidáme vaničku tvarohu, trochu másla a jogurtu. Dle chuti dochutíme solí, pepřem a hořčicí nejlépe medovou.