Švestkové knedlíky z bramborového těsta

  • 400 g brambor
  • 2 vejce
  • podle potřeby asi 300 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 400 g švestek, jablek, hrušek nebo jiného ovoce
  • 1 kelímek (asi 200 g) zakysané smetany
  • rozpuštěné máslo, mletý mák a moučkový cukr na posypání
  1. Brambory uvařte ve slupce, nechte je zchladnout, oloupejte je, a pak je nechte vychladnout úplně. Vychladlé brambory následně nastrouhejte najemno.
  2. K nastrouhaným bramborám přidejte dvě vejce, špetku soli a asi 300 g polohrubé mouky. Množství mouky se může lišit podle toho, jak moc mokré brambory jsou. Výsledné těsto by mělo držet pohromadě, zároveň ale musí být jednoduše tvárné.
  3. Švestky očistěte a podle svých preferencí vypeckujte. Počítejte ale s tím, že vypeckované švestky pustí během vaření šťávu, a těsto v tom případě udělejte trochu hustější, aby se zcela nerozpadlo.
  4. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Z těsta tvořte asi půl centimetru silné placičky velké jako dlaň a jednotlivé kousky ovoce do něj zabalte. Když voda vře, vhoďte do ní připravené knedlíky a vařte je pod poklicí asi 5 minut – ve chvíli, kdy jsou hotové, vyplavou samy na hladinu. Dbejte na to, abyste je opravdu vařili pod poklicí, jinak nebudou nadýchané! Uvařené knedlíky z hrnce vyjměte, dejte je do mísy, každý zvlášť propíchněte a zalijte je troškou rozpuštěného másla, aby se neslepily.
  5. Než se uvaří všechny knedlíky, rozmíchejte v misce zakysanou smetanu a smíchejte namletý mák s moučkovým cukrem. Hotové knedlíky podávejte posypané mákem, polité trochou rozpuštěného másla a podle chuti i zakysané smetany.