Lilek plněný houbami (1 – 2 porce)

  • 1 lilek
  • 100 g čerstvých hub (nebo žampiónů)
  • olej
  • 1 vejce (volitelné)
  • menší cibule nadrobno
  • větší rajče
  • menší lžíce strouhanky
  • špetka soli
  • špetka čerstvě mletého pepře

  1. Lilky podélně rozřízněte, dužninu vydlabejte, vnitřky osolte a nechte 15 minut na sítku.
  2. Až pustí vodu, opláchněte je vodou a osušte.
  3. Na oleji nechte zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, přidejte pokrájené houby a orestujte je.
  4. Přidejte na kousky nakrájená rajčata (rajčata můžete oloupat), nasekanou dužninu z lilků, podle chuti osolte, opepřete a duste.
  5. Po 10 minutách přidejte strouhanku, vmíchejte vejce a směsí naplňte lilky.
  6. Dejte do vymazané zapékací misky, trošku podlijte vodou a zapékejte přibližně 25 minut.