Zapečené hrušky se sýrem

  • 4 hrušky
  • 125 g sýra typu roquefort – niva (můžeme nahradit jiným oblíbeným)
  • 125 g šunky
  • 2 vejce
  • 125 ml 30% šlehačky
  • 8 krajíců bílého chleba bez kůrky
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 100 ml mléka
  • 20 g másla
  • Sůl, čerstvě mletý pepř

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno poskládáme plátky chleba tak, aby se překrývaly a zakrývaly dno. Pokropíme bílým vínem
  2. Hrušky podélně rozkrojíme, oloupeme a odstraníme jadřince. Poloviny hrušek rozkrojíme podélně na poloviny nebo třetiny
  3. Sýr a šunku nakrájíme - sýr na plátky, šunku na drobné kousky a rozložíme na chléb v míse, navrch naskládáme dílky hrušek
  4. Rozšleháme vejce se šlehačkou a mlékem, ochuťte solí a pepřem
  5. Zapékejte asi půl hodiny do zlatova a hned podávejte