Veganská dýňová polévka se zázvorem

  • Střední dýně
  • 2-3 mrkve
  • Kokosové mléko nebo rostlinná smetana (asi 200ml)
  • 1 střední cibulka
  • Trocha kokosového oleje (asi 1-2 pol. lžíce)
  • Asi 2 cm zázvoru
  • Sůl a pepř na dochucení
  1. Oloupeme a nakrájíme dýni (pokud máte dýni hokkaido, není potřeba ji loupat!)
  2. a mrkev na malé kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  3. Rozehřejeme olej ve středně velkém hrnci, kde potom smažíme cibulku pár minut, aby lehce zezlátla. Dále přidáme nastrouhaný zázvor a pak i dýni a mrkev. Smažíme vše zhruba 5-10 minut. Když máme osmaženo, zalijeme horkou vodou a přilijeme zhruba 150ml kokosového mléka nebo smetany a necháme vařit, do změknutí dýně asi 30 minut, klidně déle.
  4. Všechen obsah rozmixujeme tyčovým mixérem úplně najemno, přidáme sůl pepř a naše oblíbené koření (například skořice a kari). Důkladně promícháme.
  5. Servírujeme pokapané trochou kokosového mléka na vrchu a posypané skořicí nebo lněným či dýňovým semínkem (nebo si ji prostě dejte i beze všeho, úžasná bude tak jako tak). Dobrou chuť!