Rajčatová polévka

  • 1-2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • litr mléka
  • kilo rajčat
  • krabička rajčatové passaty nebo protlak
  • tymián
  • vejce
  • hladká mouka
  1. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme a opražíme asi 2 lžíce hladké mouky, přilijeme cca čtvrt litru mléka, mícháme, necháme provařit do zhoustnutí
  2. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata (možno nejprve spařit a oloupat nebo použít plechovková), provaříme v bešamelu
  3. Zalijeme zbytkem mléka a vodou nebo vývarem, přidáme passatu, osolíme, okořeníme, necháme provařit asi půl hodiny
  4. Nakonec vmícháme kapání (vejce prošlehané se lžicí hladké mouky), podáváme s opečeným toustem