Menu se načítá

Volby do školské rady

František Staněk

19. září 2008
Článek obsahuje informace o volbách do Školské rady našeho gymnázia.

Informace o volbách do Školské rady zřízené při Gymnáziu Na Vítězné pláni, Praha 4


V souladu se zákonem 561/2004 Sb. (školský zákon) skončí na podzim letošního roku volební období současné školské rady. Je proto nutné zvolit radu novou. Dle volebního řádu vydaného Magistrátem hlavního města Prahy volí zákonní zástupci nezletilých žáků a zletilí žáci dva členy celkem šestičlenné rady.

Žádáme vás proto o návrhy na kandidáty na tyto členy rady. Členem může být dle volebního řádu jakákoliv osoba způsobilá k právním úkonům. Považujeme za vhodné, abyste své návrhy s navrhovanými předem konzultovali a požádali je o souhlas s navržením.

Vaše návrhy doručte prosím emailem (lze i poštou nebo prostřednictvím studentů) na adresu: stanek@gvp.cz. Návrh musí obsahovat jméno a příjmení navrhovaného, jméno a příjmení navrhovatele a kontakt na navrhovaného i navrhovatele. Termín doručení je 3.10.2008.

Přípravný výbor vás poté bude prostřednictvím vyhlášky ve škole a prostřednictvím webových stránek informovat o dalším postupu.

Za přípravný výbor
RNDr. František Staněk, CSc.

Komentáře

Vzhledem k tomu, že zatím nikdo neodpověděl na otázku položenou v komentáři [1], zkusím něco napsat, ačkoli osobní zkušenost se školskou radou nemám.

Školská rada má 6 členů. Dva jmenuje zřizovatel (tedy představitelé hlavního města Prahy), dva volí zaměstnanci školy a zbývající dva volí studenti respektive zákonní zástupci nezletilých studentů.

Podle školského zákona 561/2004 Sb: Školská rada a) vyjadřuje se k návrhům školních vzdělávacích programů a k jejich následnému uskutečňování, b) schvaluje výroční zprávu o činnosti školy, c) schvaluje školní řád, ve středních a vyšších odborných školách stipendijní řád, a navrhuje jejich změny, d) schvaluje pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků v základních a středních školách, e) podílí se na zpracování koncepčních záměrů rozvoje školy, f) projednává návrh rozpočtu právnické osoby na další rok, vyjadřuje se k rozboru hospodaření a navrhuje opatření ke zlepšení hospodaření, g) projednává inspekční zprávy České školní inspekce, h) podává podněty a oznámení řediteli školy, zřizovateli, orgánům vykonávajícím státní správu ve školství a dalším orgánům státní správy. Ředitel školy je povinen umožnit školské radě přístup k informacím o škole, zejména k dokumentaci školy.

Rada se schází podle zákona minimálně dvakrát ročně. Nepředpokládám, že se schází častěji. O tom, jak to skutečně funguje, by však mohl napsat někdo ze současných nebo minulých členů rady, ne?

Dobry den, chci se zeptat, jaka bude napln prace zvolenych studentu...? Děkuji

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem