Menu se načítá

GVPáci na Evropském parlamentu mládeže ve Vídni

Letos se náš elitní ústav probojoval až do mezinárodního kola Evropského parlamentu mládeže (EPM)! V tomto článku se dozvíte základní informace o této organizaci, hlavně se však s Vámi podělíme o vzpomínky z naší cesty do Vídně, která se konala před měsícem (29.4.-2.5.2011).

European Youth Parliament (EYP) je celoevropskou mezinárodní organizací, která studentům poskytuje možnost řešit globální problémy – politické, ekonomické, ekologické, kulturní a společenské. Vše jen a pouze v angličtině, tudíž se jedná o skvělou možnost zlepšit své jazykové dovednosti. V rámci jednoho zasedání, které probíhá zpravidla 4 dny (prodloužený víkend), každá delegace (skupina studentů z různých škol) vytváří rezoluci ke své, předem stanovené otázce, kterou musí v závěru obhájit, na konci se hromadně hlasuje a ukáže se, zda řešení bylo přijato či nikoli. V národních kolech se navíc ještě soutěží – porota určuje několik vítězných školních týmů, jejichž zástupci jsou nejlepšími debatéry, ti pojedou na mezinárodní zasedání. Jelikož tyto akce jsou určeny pro mládež, o zábavu je postaráno! Neodlučitelnou součástí zasedání je teambuilding a večery strávené na rozličných místech tzv. EYP Café. Je to výjimečná příležitost poznat spoustu zajímavých lidí a zažít s nimi něco nezapomenutelného! Takže pokud Vás cokoliv zaujalo, kontaktujte buď nás, nebo prof. Šilhánkovou a začněte trénovat paměť na jména. :)

29. dubna, půlnoc – Marek David (1.F), Dmitrij Gladkyy (5.A), Jakub Chylík (2.E), Robin Kryštůfek (1.F) a Markéta Pešoutová (5.B) se pomalu schází na autobusovém nádraží Florenc, aby spolu odjeli busem do Vídně. Přestože nevědí, jak vypadá EPM po rakousku, nesmírně se na nadcházející události těší. Po 6hodinové cestě, již v rakouském „Hauptstadtu“, však zjišťují, že v hostelu se mohou ubytovat nejdříve v poledne, proto „radostí bez sebe“ se vydávají na ranní procházku Vídní…

Veselý začátek dokonale přednesl, jaký bude parlament celý. Od teambuildingu (rozumějte hraní různých her, které stmelují v rámci týmu), přes večeři (v podobě švédských stolů, na kterých bylo připraveno typicky rakouské jídlo:)) až po scénky (které prezentovaly témata jednotlivých komisí, tím nejvtipnějším způsobem), byl první den neočekávaně naplněn humorem, skvělým jídlem a radostí všech, kteří se dobře bavili.

Další dny už tolik úsměvné pochopitelně nebyly. Skládaly se z hodin debatování, které byly prokládány všemi oblíbenými „coffee breaks“. Věřte mi, na EYP není člověka, co by těchto patnáct minut oddechu nemiloval. I přes značný shon a tvrdou práci jsme stále všichni žhavě debatovali a nenechávali nic náhodě.

Večer poslední se nesl v duchu „Heroes“ - jako v podstatě celé setkání. Fantazie delegátů, ale i organizátorů při přípravě kostýmů neznala mezí. „Red bar“ ohromil snad každého z nás svou atmosférou. Smutný byl tedy návrat do hostelu, kde jsme si ještě do dvou ráno počkaly na rezoluce ostatních, abychom na ně mohly vymyslet otázky a útoky.

Poslední den, který jsme ve finále všichni oplakali, se konalo velké shromáždění, na kterém každá komise prezentovala své řešení problému. Jiní na ně reagovali a poté se vedly dlouhé debaty – alias odpovídalo se na otázky, které vznášeli všichni v sále. Některé rezoluce s radostí prošly, jiné bohužel ne. Nic to ale neměnilo na pýše, kterou každý z nás pociťoval, za dobře odvedenou práci.

Věřte či nevěřte, ale tyto čtyři dny jsme si užili neuvěřitelným způsobem! :) Proto všichni svorně doporučujeme nebát se a zkusit do toho jít - není co ztratit! :) Eyp jenom rozdává – nové zkušenosti, dobrou náladu a mnoho nových seznámení!

Komentáře

Neboli povzbuzení pro všechny budoucí zájemce! Příští rok se taky přihlaste a můžete zažít něco podobného. Stačí být aktivní a projevit zájem, poptat se u paní prof. Šilhánkové nebo u studentů. Dál už můžete jen získat - stejně jako účastníci letos i v minulých letech (včetně mě). EYP i Stroboshark (viz obrázek) na vás čekají!

Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem