Kam byste šli pro rajčata vy?

V úterý 16. února jsme si pozvali ekobosse, abychom s nimi dohodli pokračování naší vzájemné spolupráce na projektu ekoškola, jehož je naše gymnázium součástí již dlouhou řadu úspěšných let, a na závěr jsme se jich zeptali na jednoduchou otázku: Kam byste šli pro rajčata a proč?

Na výběr měli italská bio rajčata ze supermarketu dvacet kroků od domu, španělská rajčata či česká rajčata taktéž ze supermarketu, doma vypěstovaná balkónová rajčata a v neposlední řadě rajčata od místních farmářů, která však byla výrazně dražší než ta ostatní.

Naši ekobossové nás nezklamali svým aktivním zájmem o ekologii a ze čtrnácti přítomných jich čtyři volili rajčata farmářská a deset jich volilo rajčata balkónová.

Balkónová rajčata jsou určitě výborná možnost, jak si dopřát chutná a zdravá rajčata, která jsou přesně taková, jaká sami chcete, neničíte prostředí jejich dovozem a navíc si jimi zkrášlíte svůj balkón. Překvapivě však jsou i přes to všechno nejlepší možností právě rajčata farmářská, neboť se pěstují ve větším množství a tím pádem se u nich lépe hospodaří s vodou a jsou tedy ekologicky méně náročná.

Většina zúčastněných si vybírala ta rajčata, která byla bez chemie a bez plastových obalů, ale mimo to byla na jedné straně u balkónových rajčat rozhodující hodnota vlastní snahy a na straně druhé u rajčat farmářských skutečnost, že jsou od lokálního a známého, spolehlivého dodavatele. Mimo to byla důležitým faktorem i chuť a čerstvost rajčat a dle jednoho ekobosse je vlastně i docela fajn si udělat zdravou procházku na trh.