Maso ano, ale ne masově.

Výsledky statistického srovnání čichových experimentů prokázaly, že tělesná vůně mužů konzumujících červené maso je ve srovnání s tělesnou vůní mužů, v jejichž jídlníčku tato potravina chybí, je méně atraktivní, méně příjemná, avšak intenzivnější.

1) Results of repeated measures analysis of variance showed that the odor of donors when on the nonmeat diet was judged as significantly more attractive, more pleasant, and less intense. This suggests that red meat consumption has a negative impact on perceived body odor hedonicity

Havlíček J., Lenochová P., 2006

2) Produkce 1kg hovězího masa je zdrojem 50-násobného objemu skleníkových plynů než produkce 1kg brambor nebo 10-násobého objemu jogurtu.

Jankovici 2007

3) In both diets, the daily quantity of calories consumed are kept constant at about 3533 kcal per person. The meat-based food system requires more energy, land, and water resources than the lactoovovegetarian diet. In this limited sense, the lactoovovegetarian diet is more sustainable than the average American meat-based diet.

  • Množství energie z fosilních zdrojů nutné na vytvoření 1 kcal živočišných proteinů je více než 11 krát vyšší než energie potřebná na získání 1 kcal rostlinných proteinů.
  • Pro vytvoření 1 kg živočišných bílkovin (z hovězího masa) se spotřebuje 100 krát větší množství vody než na vypěstování plodin obsahujících 1kg rostlinných bílkovin.

The average fossil energy input for all the animal protein production systems studied is 25 kcal fossil energy input per 1 kcal of protein produced (Table 2⇑). This energy input is more than 11 times greater than that for grain protein production, which is about 2.2 kcal of fossil energy input per 1 kcal of plant protein produced

Producing 1 kg of animal protein requires about 100 times more water than producing 1 kg of grain protein. The water required to produce various foods and forage crops ranges from 500 to 2000 L of water per kilogram of crop produced. More than 200 000 L of water are needed to produce 1 kg of beef (30). Animals vary in the amounts of water required for their production. In contrast to beef, 1 kg of broiler can be produced with about 2.3 kg of grain requiring approximately 3500 L of water.

http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/660S.full

4) Increasingly it is Brazil that is becoming the world’s biggest soya exporter and the trade is largely controlled by three huge multinational corporations. Huge tracts of Amazon rainforest are now being cleared specifically for soya (Greenpeace, 2006). In fact, 30 per cent of all cleared rainforest land is now used to grow soya and most of the remainder is used to graze cattle. Soya production is now intimately linked to loss of biodiversity across the globe (UN/FAO, 2006).

30 % ploch vzniklých vykácením amazonských deštných pralesů se nyní používá na pěstování sóji (zbytek jako pastviny), 80 % amazonské sóji je využíváno na výrobu vysokoproteinových potravinových doplňků pro hospodářská zvířata. Tyto produkty jsou hlavním zdrojem krmných bílkovin využívaným v Evropě, ročně je do Evropy za tímto účelem dováženo z Amazonie 18 milionů tun sóji.

Europeans are making their own massive contribution to this destruction with their ever-increasing demand for cheap meat. Most of the high-protein supplements fed to Europe’s livestock come from the developing world and increasingly from Brazil in the form of soya. Europe is the key market for soya from felled Amazon rainforest with some 18 million tons being imported annually (UN/FAO, 2006).

Eighty per cent of the world’s soya is now fed directly to animals as fodder. Of the remaining 20 per cent, the vast majority is used as padding – bulking agents – in more than half of all manufactured food products such as sausages, meat pies, pasties and so on.

http://safetyofsoya.com/resources/enviro_impact.php

Globally it has been estimated that as much as 97 percent of soymeal produced is now used for animal feed.

Jiný zdroj - Globálně se odhaduje, že až 97 % produkce sóji se využívá jako krmivo pro hospodářská zvířata.

http://www.theguardian.com/environment/2009/oct/16/deforestation-europe-cheap-meat

Land concentration and (forced) rural exodus - Small scale farmers and other local inhabitants are being pushed of their lands by large scale soy produc ers. In many cases they sell there land for extreme low prices (below US$ 10 per hectare ). There have been many reports of peasant being threatened if they don’t sell their land. These developments have led to a massive depopulation of agricultural frontier areas. Large numbers of rura l inhabitants have ended up in big city slums.

Food security

- Industrial soybean cultivation is expandi ng at the expense of small scale, labour intensive family farming of staple foods. As a re sult large numbers of people are experiencing reduced diversity in food supply and food self sufficiency.

It is extra cynical that millions of children are underfed while Brazil is one of the largest ex porters of animal fodder in the world. Socio-economic impacts - Large scale mechanised soy producti on is very labour extensive. Labour requirement is only one job per 100-500 hectares. The added value of the soy production chain benefits external stakeholders (l andowners, banks, trade houses, trans port companies) most; little value is added inside the production areas.

Masové využívání amazonských oblastní pro pěstování sóji je kromě kácení pralesů provázeno i zastrašováním místních drobných farmářů, kteří jsou nuceni prodávat své pozemky za minimální ceny, ztrácejí tradiční zdroj obživy a často se přesouvají do měst, kde pak žijí v chudinských čtvrtích. Pěstování sóji je pak předmětem podnikání nadnárodních zemědělských korporací (např. Cargill, zaměstnávající jednu zemědělskou sílu na 100 až 500 ha), bank, transportních společností apod.

PERMANENT PEOPLES TRIBUNAL

Hearing on Neo-liberal Politics and European Transnational Corporations in Latin America and the Caribbean 10-12 May 2006 - Vienna, Austria http://www.enlazandoalternativas.org/IMG/pdf/agri2sumen.pdf

5) Při halovém chovu brojlerů („potravinové kuře“) podle směrnic EU připadá na brojlera jateční velikosti (tj. cca 2,8kg, 42 dní chovu) 1/12 m2 podlahové plochy, tj. zhruba čtverec o hraně 9cm., počet zvířat však může být v halách splňujících podmínky pro zajištění ventilace atp. i 22 kusů na m2, kdy tedy zvířeti připadá plocha cca 25 cm2.

http://en.aviagen.com/assets/Tech_Center/BB_Foreign_Language_Docs/Czech_TechDocs/CZECH-Broiler-for-CDsmall.pdf

http://www.spolecnostprozvirata.cz/data/Welfare_brojleru_v_EU,CIWF,2005-6.pdf

6) More than 60 percent of fisheries products consumed in the EU are now imported. (Source: European Commission Reflections on further reform of the Common Fisheries Policy. 2008)

93 percent of cod fished in the North Sea are fished before they reached the age of sexual maturity. A cod can become forty years or more if it has the chance to live. (Source: European Commission, Green Paper on the Reform of the Common Fisheries Policy. 2009)

Up to 90 percent of all the worlds oceans big fish, so called predators, have been fished out in fifty years, according to scientists (Source: Myers, R. A., and Worm, B. Rapid worldwide depletion of predatory fish communities, Nature, 2003)

  • Více než 60 % potravin pocházejících z mořského rybolovu je do Evropy dováženo.
  • 93 % tresek pocházejících ze Severního moře je uloveno dříve, než dosáhnou pohlavní dospělosti, zatímco za normálních podmínek se treska může dožít i více než 40 let.
  • Až 90 % všech velkých mořských predátorů bylo vyloveno během 50 let.

http://cfp-reformwatch.eu/category/top-menu/sea-facts-and-figures/

Za překročení limitů pro lov „tuňáků a jiných ryb“, což ve skutečnosti zahrnuje i chránění žraloky, platí EU např. vládě Kapverd (pokud je překročení vůbec zaznamenáno) pokutu 65 EUR za tunu, což vede k neustálé devastaci mořských ekosystémů.

http://sandgrains.org/